Musavi: Yönetim gayrimeşru

Musavi: Yönetim gayrimeşru

İranlı muhalif lider Mir Hüseyin Musavi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad yönetimini gayrimeşru ilan etti.

Seçim tartışmalarıyla ilgili olarak sessizliğini bozan Musavi, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin Ahmedinecad'ın seçim zaferini kesinleştirmesine rağmen, hile karıştırıldığını iddia ettiği seçimlerin geçersiz olduğunda ısrar ediyor.

Açıklamasını kişisel internet sayfasında yayınlayan Musavi ayrıca, yetkililerden, protesto gösterilerine katıldıkları için gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Musavi bunların "devrimin çocukları" olduğunu yazdı.

Hükümete bağlı gönüllü bir kuruluş olan Besic milisleriyse, Mir Hüseyin Musavi'nin, protesto gösterilerindeki rolü nedeniyle yargılanmasını istemişti.

Besic milisleri adına yayımlanan mektupta, Musavi, 12 Haziran seçimleri sonrası protestolarda oynadığı rolle, "ulusal güvenliği tehlikeye atmak ve devlete karşı propaganda yapmakla" suçlandı. İran'da ulusal güvenliği tehlikeye atma suçu, 10 yıla kadar varan hapisle cezalandırılıyor.

Besic milisleri, gösteriler sırasında pekçok kez protestoculara karşı şiddet kullanmakla, hatta birkaç kişiyi öldürmekle suçlanmıştı. İranlı yetkililer, olaylarda Besic milislerinden de ölenler olduğunu söylüyor.

İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLİĞİ ÇALIŞANLARI SERBEST

Öte yandan, İran'da devlet medyası, hafta sonunda gözaltına alınan İngiltere Büyükelçiliği çalışanlarından üçünün daha serbest bırakıldığını duyurdu.

Tümü İran vatandaşı olan dokuz çalışan, seçim sonrasındaki protestolar ve şiddet olaylarında rol oynamakla suçlanarak gözaltına alınmıştı. Bunlardan beşi Pazartesi günü salıverildi. Bir görevli hala gözaltında.

İngiltere, çalışanlarının serbest kalmasını sağlamak amacıyla AB ülkelerinin Tahran'daki büyükelçilerini geri çekmelerini istemişti. Konu bugün Stockholm'de üst düzey yetkililerin katıldığı bir toplantıda ele alınacak. Ancak İran ile ticari bağları olan Almanya ve İtalya'nın, buna karşı olduğu biliniyor.

Etiketler :