Müslüman alemi Ramazan ayını buruk geçiriyor

Müslüman alemi Ramazan ayını buruk geçiriyor

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bütün İslam aleminin yarın idrak edilecek Kadir gecesini tebrik ederek, bu gecenin feyz ve bereketinden herkesin nasibdar olabilmesini, dua ve niyazların kabul edilmesini, topyekun İslam dünyasının içinden geçmekte ol

Görmez, Kadir Gecesi vesilesiyle yayımladığı mesajında, Kadir Gecesi'nin, değerini bizzat Kur'an-ı Kerim'den aldığını, Kur'an-ı Kerim'in, bu geceye müstakil bir sure tahsis ederek, ''Biz onu Kur'an'ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi- Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh (Cebrail), rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur'' şeklinde gecenin en güzel biçimde tasvirini yaptığını bildirdi.

''Her sene Allah'tan bir bağış, Peygamber'den bir armağan gibi gelen'' Kadir Gecesi'nin anlatıldığı Kadir suresinin, üç mesaj getirdiğini ifade eden Görmez mesajında şunları kaydetti:

''Birincisi, Kadir Gecesi'ni değerli kılan 'yaradılış bilgisinin ders kitabı' olan Yüce Kur'an'ın ilk nüzulüne şahit olmuş olmasıdır. Onun kadrini yücelten, aziz Kur'an'ın rahmet yüklü evrensel mesajlarının bu gece inmeye başlamasıdır. Aynı şekilde Müslümanların Allah katındaki değerini yücelten, kadrini kıymetini yüce kılan da Kur'an-ı azimuşşandır.

İkinci mesaj, her Kadir Gecesi'nin müminlere her yıl bir ömürlük bir fırsat sunmuş olmasıdır. 'Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır' demek, Kadir gecesi bir ömürlük zamana eş değerdir demektir. Eğer şu ana kadar yaşadığımız ömrü iyi değerlendiremediysek bu gece bize bir ömre bedel bir imkan tanınmaktadır. Bu yönüyle Kadir Gecesi diğer bütün kutlu zamanların üstünde ve önünde olarak Yüce Rabbimizin insanlığa bir rahmet kapısı, bir umut pınarı olarak bahşettiği mübarek bir gecedir. Bu gece, hayatımızın çok hızlı seyreden akışı içinde geçmişimizi değerlendirerek gafletle geçen günlerimizi sorgulama, günahlardan arınma, unutarak ve bilmeyerek işlediğimiz hatalara tövbe edip af ve bağışlanma dileme zamanıdır.

Üçüncü mesaj, vahiy meleği Cebrail Aleyhi's-selam ile Allah'ın meleklerinin Kadir Gecesi'nde yeryüzüne selam ve esenlik getirmek üzere inmeleridir. Kur'an'ın nüzulü hürmetine bir kez yaşanan bu hadise, Cenab-ı Hakk'ın biz müminlere çok büyük bir ikramı, ihsanı ve lütfu olarak her sene tekerrür etmektedir.

Bu gece vesilesiyle bir kez daha hatırlatmak isterim ki, Kadir Gecesi'ni, ancak Kur'an'ın kadrini, kıymetini bildiğimiz oranda hakiki anlamda ihya etmiş oluruz. Kur'an'ın hak, hakikat, ahlak ve adalet ilkelerine sarıldığımız ölçüde bu gecede bir ömre bedel manevi gelişmeler yaşayabiliriz. Kur'an'ın barış ve esenlik mesajlarına değer verdiğimiz nispette Allah'ın meleklerinin, yeryüzüne barış ve esenlik getirmek üzere indiklerinin idrakine varabiliriz. 'Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil!' şuuruyla hayatımızı sürdürdüğümüz müddetçe Kadir Gecesi'nden hakkıyla istifade edebiliriz.

Üzülerek ifade edelim ki ülke olarak Ramazan ayı boyunca verdiğimiz şehitler, İslam coğrafyasında özellikle yanı başımızda Suriye'de kadın, çocuk, yaşlı demeden her gün katledilen masum insanlar, uzak doğuda Myanmar'da, Arakan'da din kardeşlerimizin maruz kaldığı vahşet ve insanlık dramı, dünyanın muhtelif yerlerinde Müslümanlara reva görülen zulüm, şiddet, cinayet ve insanlık dışı eylemler, Ramazan sevincimizi buruk bir şekilde yaşamamıza sebep olmuştur. Kadir Gecesi'ni idrak ederken, dünyanın neresinde olursa olsun topyekun açların, yoksulların, mahrumların, mağdurların, zayıf bırakılmışların, zulme uğramışların haklarına dikkat kesilmek, onların dertleriyle dertlenmek, acılarına ortak olmak, yaralarını sarmak, halleriyle hemhal olmak; zalim ve diktatörlerin hak ve hukuk tanımayan, azgınlaşan ve şımaran iradelerine karşı tavır almak, kısacası insanlığın barış ve huzuru için hayrın anahtarı şerrin kilidi olmak, yeryüzündeki bütün Müslümanların üzerine düşen bir görev ve sorumluluktur. Bu vazife, bu gece yeryüzüne inen meleklere ve Cebrail Aleyhi's-selama eşlik edecek maneviyata uygun bir kulluğa sahip olmak için de yerine getirilmesi gereken bir ödevdir.

Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemiz ve gönül coğrafyamız olmak üzere bütün İslam aleminin mübarek Kadir gecelerini en güzel dilek ve duygularla tebrik ediyor; Kadir Gecesi'nin feyz ve bereketinden hepimizin nasibdar olabilmesini, dua ve niyazlarımızın kabul edilmesini, topyekun İslam dünyasının içinden geçmekte olduğu zorlu süreçten bir an evvel kurtulmasını, Ramazan Bayramı'na sağlık, afiyet içerisinde huzur ve mutlulukla erişebilmeyi Cenab-ı Mevla'dan niyaz ediyorum.''
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.