'Müslüman ülkelerin en itibarlısı Türkiye'

'Müslüman ülkelerin en itibarlısı Türkiye'

Londra'da yayımlanan El Kudüs El Arabi gazetesinde yayımlanan bir makalede, "Türkiye'nin laik yönetim sistemiyle Müslüman ülkeler arasında en itibarlı ve önemli ülke olduğu" belirtildi.

Orta Doğu üzerine yazılarıyla tanınan Dr. Yusuf Nur Avde'nin makalesinde, "Türkiye'nin Arap ülkeleriyle yakından ilgilenmesinin, Türkiye'nin bir İslam devleti olduğu anlamına gelmediği" ifade edilerek, "Türkiye'nin laik yönetim sistemiyle Müslüman ülkeler arasında en itibarlı ve önemli ülke olduğu" bildirildi.

"Türkiye'nin Orta Doğu'daki Arap-İsrail sorununun çözümü için Arap ülkelerinden daha fazla çaba harcadığı" kaydedilen yazıda, "Türkiye'nin bölgesinde barış ve huzur istediği, komşularıyla arasında geçmiş yıllardaki kötümser havayı iyimser hale getirdiği" belirtildi.

"Türkiye'nin Asya ülkeleri için Avrupa'ya açılan, Avrupa için de Asya'ya açılan bir köprü olduğu" kaydedilen yazıda, "Türk hükümetinin AB ülkeleriyle ilişkilerini daima geliştirmek istediği" ifade edildi.

"Dış politikada da önemli adımlar atan Türkiye'nin, Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya'yı ihmal etmediği" belirtilen yazıda, "Türkiye, ABD'nin, Asya ve Orta Doğu'daki en önemli müttefiklerinden biridir. Türkiye-ABD ilişkileri tarihi ilişkilerdir. (ABD için) Türkiye'nin ABD ile müttefikliği, İsrail ve Ürdün'den daha önemlidir. ABD, dağılan Sovyetler Birliği'nin Suriye, Irak ve Mısır yönetimleri üzerindeki etkisi nedeniyle bu ülkelerle ilişkilerini fazla geliştirmedi" yorumuna yer verildi.

"Soğuk savaş döneminde Türkiye'nin, ABD'nin Orta Doğu ve Asya'ya açılan kapısı olduğu" ifade edilen yazıda, "Orta Doğu'daki birçok sorunun Türkiyesiz çözülemeyeceği" kaydedildi.

AA

Etiketler :