Avutoğlu'na 'Albay'lı cevap

Avutoğlu'na 'Albay'lı cevap

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün serbest bırakılan ve bugün Meclis'te konuşma yapan Mustafa Balbay'ın kelime oyunu yaparak ismi üzerinden kendisini eleştirmesine cevap verdi.

2014 yılı bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmeler sırasında bugün yemin ederek Meclis'e gelen CHP'li Balbay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na sözlü sataşmada bulundu. Balbay, Davutoğlu'na acaba size 'AVUTOĞLU' mu desem diye laf atınca; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP'li Balbay'a hemen cevap verdi. Davutoğlu; acaba bende size 'ALBAY' mı desem diye cevap verdi.

BALBAY'A YAKIŞMADI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın kendisine yönelik sözlerine ilişkin, "Bu, bugünün Balbay için önemine de yakışmadı, Meclis kürsüsüne de yakışmadı. Ümit ederim en azından özür dileme erdemini gösterir ve bir daha da b uşekilde kişilerin isimleri üzerinden espri, son derece seviyesiz espri yapma hatasını ve seviye düşüklüğünü göstermez" dedi.

Davutoğlu, Meclis'te gazetecilerin, CHP'li Balbay'ın Meclis Genel Kurulu'nda yaptığıkonuşmada, "Ben Sayın Davutoğlu'nun televizyon konuşmalarını izlerken baştaki d harfi düştü mü diye zaman zaman sormadan da edemedim" şeklindeki sözlerinin anımsatılması üzerine, Balbay'ın ifadelerini son derece üzücü bir tablo olarak niteledi. Davutoğlu, toplantıdüzeninin bozulmaması ve oylamanın gecikmemesi için sataşmadan dolayı söz almadığını söyledi.

Balbay'ın tahliyesi ile ilgili soruya hukuk devleti ve özgürlükler çerçevesinde cevap verdiğini anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Balbay için de Meclis'te ilk gün tarihi bir fırsattı, o 10 dakikayı nasıl kullanacağı.Beklerdik ki bunu birleştirici bir üslupla kullansın. Çünkü bugün eğer burada konuşma imkanıbulmuşsa, bunda hükümetimizin kabul etmiş olduğu ve anayasa referandumuyla gerçekleşmiş olan bireysel başvuru hakkının büyük rolü var. Öncelikle bunu takdir etmesinibeklerdik. Sonra da ülkeyi birleştirici, bütünleştirici bir dil kullanmasını görmek isterdik. O bunun yerine maalesef kelime oyunlarıyla, bütün konuşmasında kelime oyunlarıyla bazı kendince, bazen de espri dozu son derece düşük düzeyde kalan bir yaklaşım sergiledi."

Davutoğlu, özellikle insani ilişkilerde isimler üzerinden yapılacak kelime oyunlarının edep ve medeni davranış bakımından son derece yanlış olduğunu vurgulayarak, bunun, hiçbir standarda uymayacağını söyledi. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Benim soyadım üzerinden kendince espri yapmaya çalıştı. Doğrusu orada bir an çıkıp eğer Meclis toplantı düzenini olumsuz etkilemeyeceğini düşünsem benim de şöyle demem beklenirdi: 'Balbay'ın B'sini düşürdüğünüzde sizin sivil olduğunuz halde albaylık yaparak bir darbe teşebbüsünde bulunduğunuz suçlamasını teyit etmiş olursunuz mu' demem beklenirdi. Yani Balbay'ın B harfini düşürdüğünüzde tabi albaylar silahlı kuvvetlerde görev yaptığı zaman şerefli bir görev yürütürler ve hepsi saygıdeğerdir. Ama sivil hayatta olup da militarize yöntemlere yönelmeye niyet ettiğinizin dolaylı ifadesi anlamına gelecek şekilde böyle bir şey söylesem hoşuna gider miydi? Çünkü suçlandığı, hakkında yürüyen mahkeme süreci onun bir darbe teşebbüsüyle ilgili bir mahkeme süreci. Şimdi ben buna bağlı olarak onun soyadı üzerinden yorum yapsam hoşuna gider miydi? Bu, bugünün Balbay için önemine de yakışmadı, Meclis kürsüsüne de yakışmadı. Ümit ederim en azından özür dileme erdemini gösterir ve bir daha da bu şekilde kişilerin isimleri üzerinden espri, son derece seviyesiz espri yapma hatasını ve seviye düşüklüğünü göstermez."

Kaynak: Haber7

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.