Uluslararası toplumdan büyük tepki

Uluslararası toplumdan büyük tepki

Musul’u aldıktan sonra Irak’ta ilerleyişini sürdüren IŞİD, başkent Bağdat’a yakın kasabaların da kontrolünü ele geçirdi

İRAN’DAN ABD’YE KADAR ULUSLARARASI TOPLUM TEPKİLİ

IŞİD İlerlemeye devam ediyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü Irak’ta bulunan Musul ve Tikrit’in ardından bugün iki kenti daha ele geçirdi. Irak’ın kuzeyinde Musul’dan başlayarak güneye doğru işgaline devam eden IŞİD, bugün de Irak’ın doğusundaki Saadiye ve Celavla kentlerini işgal etti. Örgütün iki kentin bütün kontrolünü eline geçirdiği bildirildi. Güney’e doğru ilerleyen IŞİD örgütünün Irak’ın başkenti Bağdat’a yaklaştığı belirtildi.

Kerkük IKBY’nin kontrolünde

IŞİD militanları, Kerkük’ün merkezine yaklaştı. Irak ordusunun Kerkük’ü savunmasız bırakmasının ardından kentte kontrolü ele alan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), bölgede 30 bin peşmerge bulunduruyor. Kerkük’e 10 kilometre mesafede, Musul yolu üzerinde bulunan Telelverd bölgesinde, IŞİD militanları ile karşı karşıya bulunan IKYB, dünkü havan topu saldırıları ve çatışmalarda 10 peşmergenin ölmesi ve 20 peşmergenin yaralanmasının ardından, personel, silah ve lojistik eksikliklerini gidermeye çalışıyor. Bölgede, gerginliğe rağmen gün boyu herhangi bir çatışma çıkmazken, bazı peşmerge yetkilileri IŞİD tarafına geçerek temaslarda bulunuyor.

Tıkrit yeniden Irak ordusunda

Öte yandan, Irak ordusunun operasyonları üzerine IŞİD militanlarının Tıkrit kentinden çekildiğini, Peşmerge güçlerinin de Kerkük’teki tüm kontrolü elinde bulundurduğu haberleri geldi. Skynews Arabi’nin haberine göre ise Irak ordusu Selahaddin ve Neyneva’ya düzenlediği hava operasyonlarında 45 IŞİD militanını öldürdü. Diyala Valisi Sadık el-Hüseyni, Diyala’daki kadınların da kenti korumak için gönüllü olduğunu belirterek 200 kadının Kalaşnikof marka silahlarla güvenlik güçlerine destek vermek için örgütlendiğini bildirdi. Irak ordusunun Diyala vilayetindeki operasyonlarında, IŞİD militanlarından 18 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Irak ordusu Dicle Operasyon Birliği Komutanı Korgeneral Abdulemir ez-Zeydi, yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin operasyonuyla Mikdadiye’de 6, El-Azim ve Celevla kasabaları civarında da 12 IŞİD militanının etkisiz hale getirildiğini belirtti. Militanların kullandığı 5 aracın imha edildiğini aktaran Zeydi, Diyala’ya bağlı söz konusu kasabaların IŞİD kontrolünde olduğuna dair iddiaları reddederek, “Bu bölgede gerçekleştirdiğimiz operasyonlarda onlarca militanı öldürdük ve bunlardan 18’inin cesetlerini bulduk” ifadelerini kullandı.

Irak’ta Maliki’nin istediği olmadı

IRAK’ta Parlamento’dan karar çıkmayınca, Başbakan Nuri Maliki’nin istediği olmadı. Olağanüstü hal isteyen hükümetin talebi bugün Parlamento’da yerine getirilemedi.   Yeterli çoğunluk sağlanmamasından dolayı meclisin bugünkü oturumunda böyle bir karar alınamadı. Kürdistan İttifakı ile Muttahidun ve diğer bazı kitlelere oturuma katılmadı.Başbakan Nuri Maliki Başkanlığındaki kanun devleti listesi adına konuşan Halit El Atıyya, silahlı güçlere desteklerinin sonsuz olduğunu belirterek, olağanüstü hal için Parlamento’dan beklentilerinin bulunduğunu belirtti.  Kürdistan İttifakı milletvekili Ala Talabani ise, olağanüstü hale ihtiyaç duyulmadığını belirterek, “Musul’da teröre karşı savaşmayan komutanlardan hesap sorulmalı” diyerek Irak’ın bugün en çok birlik ve beraberliğe ihtiyacının olduğunu belirtti.

Kerkük için endişeye yer yok

Konuşmasında Kerkük’e de değinen Talabani, Kerkük için endişe duyulacak bir durumun söz konusu olmadığını belirterek güvenliğin polis ve peşmerge güçleri tarafından sağlanmakta olduğunu belirtti.  El Muvatın kitlesi adına konuşan Milletvekili Beyan Cabir El Zubeydi de, yaşanan olaylar sırasında gereğini yerine getirmeyen komnutanlardan hesap sorulmalı, dedi. El Zubeydi İçişleri ve Savunma bakanlıklarına artık atamaların yapılması gerektiğini belirtti. El Muvatın kitlesinden Milletvekili Muhammet El Leggaş ise, “Olağanüstü hal yerine Başbakan Nuri Maliki yetkileri dahilinde gerekli düzenleme ve girişimlerde bulunabilir” dedi.

Dünya ayakta

ABD’nin şartı var

OBAMA: ASKERİ EYLEM YOK

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD’in bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında ABD’nin Irak’a ek destek verme planlarıyla ilgili olarak, ABD askerlerini Irak’a tekrar savaşa göndermeyeceklerini söyledi. Obama, gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Iraklı liderler, Irak halkı adına ülkeyi bir araya getirmek için, zor kararlar alma ve taviz vermede isteklilik göstermeli. Iraklıların, birlikte çalışmaya hazır olduklarına yönelik bize  güvence verdiği siyasi bir planın olmadığı ortamda, ABD kendini bir askeri eylem içine sokmayacak. Ulusal güvenlik ekibimden Irak güvenlik güçlerini desteklemeye yardım edecek birçok seçenek hazırlamasını istedim ve önümüzdeki günlerde bu seçenekleri değerlendireceğim. Ancak, kimse ABD’nin planlamasının bir gecede olmasını beklemesin. Bu problemi çözmek tamamen Iraklılara bağlı.

Bölge için ciddi tehdit

Fransa da uluslararası güçleri Irak konusunda harekete geçmeye çağırdı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius “İŞİD’in ilerlemesi bölgenin istikrarı için ciddi bir tehdit” dedi.

İNGİLTERE’NİN GÖZÜ ABD’DE

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise ABD ile iletişim halinde olduklarını ve Washington’un konuya dair kararını destekleyeceklerini söyledi.

İRAN DA TEYAKKUZDA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak’taki gelişmeler üzerine Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’yi arayarak Irak halkı ve devletinin yanında olduklarını belirtti. Ruhani, “Irak’taki istikrar ve güvenliğin zedelenmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

IŞİD’E KARŞI SİLAHLANIN ÇAĞRISI

Öte yandan, Iraklı Şiilerin en etkin dini lideri Büyük Ayetullah Ali Sistani IŞİD militanlarına karşı silahlanma çağrısında bulundu. Sistani, “Eli silah tutan vatandaşların Irak’ı, Irak halkını ve kutsal mekânları savunmak için gönüllü olmaya” çağırdı.

ALMANYA: İLGİLENMEMİZ GEREK

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “IŞİD terör saldırılarını çok aşan bir potansiyele ulaştı. Bu, tüm bölgede ilgilenmemiz gereken bir güç” dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.