Musul'da halk şehri boşaltıyor Kerkük alarmda

Musul'da halk şehri boşaltıyor Kerkük alarmda

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü ile güvenlik güçleri arasında devam eden çatışmalardan dolayı binlerce Musullu, Erbil ve Duhok'a kaçıyor, Kerkük'te ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Musul'da 5 gündür aralıksız devam eden çatışmalar şiddetleniyor. Özellikle IŞİD'in Musul Havaalanı'nı, Irak-Suriye sınırdaki gümrük kapısını ve daha birçok önemli noktayı ele geçirmesinden dolayı kent halkı, çareyi çevre illere kaçmakta buluyor.

Dün akşam geç saatlerde Erbil ile Duhok arasındaki Hazer güvenlik noktasına 2 kilometre mesafedeki Peşmerge güçlerine sığınan Musullular, aynı noktada bekletiliyor.

Bugün sabah saatlerinde gelenlerin sayısındaki artış sebebiyle güvenlik noktası geçişlere açılırken çatışmaların yol açtığı kaos nedeniyle halsiz düşen, baygınlık geçiren Musullulara bölge halkı su ve yiyecek dağıtıyor.

KAMP KURULACAK

Burada güvenlik kontrolünden geçirilen aileler için kamp inşa edilecek. Erbil Valiliği ve Hebat Kaymakamlığı kamp yapımını gerçekleştirmek için fizibilite çalışmalarına başladı.

Hebat Kaymakamı Rızgar Mustafa AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle dün geceden beri çok yoğun bir insan göçüyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Mustafa, binlerce kişinin bir gün içerisinde Erbil'e sığınmak istemesi karşısında zor anlar yaşadıklarını, hazırlıksız yakalandıklarını belirtti.

Yaşanan bu göçün üstesinden gelmek için polis, peşmerge, idari ve sağlık personeliyle birlikte çalıştıklarını ifade eden Mustafa, "Erbil geçen sene Suriye'den gelen sığınmacılara hazırlıksız yakalanmıştı. Şimdi de Musul halkı, kentini terk etmek zorunda kaldı. An itibarıyla zorluklar yaşıyoruz ancak onlara sahip çıkmak için bütün imkanlarımızı kullanacağız. Musullu misafirler için bu bölgeye yakın bir yerde kamp yapım çalışmasına başlayacağız" diye konuştu.

KERKÜK'TE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki kentlerde güvenlik güçleri alarmda bekletilirken Musul'un komşusu Kerkük'te ise bir karara imza atıldı.

Kerkük Valiliği, kent merkeziyle bağlı ilçe ve nahiyelerde Musul'daki çatışmaların sıçrama ihtimalini gerekçe göstererek geceleri sokağa çıkma yasağı ilan etti. Karar, Valiliğe bağlı Yerel Yönetimler Güvenlik Komisyonu tarafından alındı.

Buna göre vatandaşlar, süre belirtilmeden her gece 23.00 ile 04:00 arasında sokağa çıkamayacak. Bu kararın vatandaşların güvenliği için hayati önem taşıdığı belirtildi.

Vali Necmettin Ömer Kerim'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ülke genelindeki son güvenlik durumundan ötürü Kerkük'te olası saldırıların önüne geçmek amacıyla böyle bir kararın alındığına dikkat çekildi.

Kerim, şehrin emniyeti için tüm güvenlik birimleri ve teşkilatlarının koordineli hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Vatandaşlarımızdan isteğimiz üzerilerine düşen görevlerini yerine getirmeleri ve güvenlik güçlerine yardımcı olmalıdırlar" dedi.

TÜRKİYE'YE AYAR VERMEYE KALKAN MALİKİ'NİN ÜLKESİ

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Türkiye ile ilgili yaptığı her açıklamasında Türkiye'nin bölgeye felaket ve iç savaş getirebilecek bir rol oynadığını savunuyor, zararlı çıkanınsa Türkiye olacağından bahsediyor.

 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.