Mutlu: Dilan'ın görüntülerini İHA'dan izleyin

Mutlu: Dilan'ın görüntülerini İHA'dan izleyin

stanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs günü, polise taş atan grubun içerisinde yer alan 17 yaşındaki Dilan Alp'in eylem görüntülerini izledi. Görüntüleri inceleyen Mutlu, “İHA'dan videoları izlesinler. Polise taş atan grubun içerisinde Dilan'ı görecek

 

 

Mayıs günü yaşanan olaylarda başından yaralanan Dilan Alp'in polisin attığı gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu yaralandığı iddialarına Vali Mutlu yanıt verdi.

"Dilan'ı oraya biz göndermedik, marjinal grup gönderdi" diyen Mutlu, şunları söyledi:

"Ne işin var senin polise taş atan grubun içerisinde. Biz bu ülkenin çocuklarına yanlış işlere, bu istismarlara kandırılmasına karşıyız. Benim tavrım gençleri bu şekilde kullananlara karşı. Dilan 18 yaşında bir kız çocuğumuz. Diyorlar ki, annesiyle birlikte teyzesine giderken yolda gaz bombasının fişeği sonrasında yaralandı. İHA'dan videoları izlesinler. O grubun içerisinde kırmızı pantolonuyla çok net gözüküyor. Polise taş atan grubun içerisinde Dilan'ı görecekler" şeklinde konuştu.

"DİLAN TÜRKİYE DEVRİM PARTİSİ'NİN ÜYESİDİR."

Dilan'ın örgüt üyeliği konusundaki ellerindeki bilgileri de paylaşan Mutlu, "Dilan 1995 doğumlu 18 yaşında lise öğrencisi bir genç. Kendisi PKK'nın Türkiye'deki üst yapılanması olan Halkların Demokratik Kongresi diye bir yapı var. Bu yapını içerisinde Türkiye Devrimci Partisi diye de bir yapı var. Bu parti hukukun dışında illegal bir parti. Bu partinin internet sitesinden yapılan açıklamada 'Dilan'la ilgili "Türkiye Devrim Partisi'nin üyesidir" diyor. Bizim dediğimizden ne farkı var? Şunu da söyleyeyin bu çocuk 18 yaşında. Nerede oturuyor? Bahçelievler'de. Olay nerede gerçekleşiyor? Tarlabaşı'nda... Tarlabaşı'nda nerde bulunuyor? Polisle çatışmaya girilen yerde. Ne yapıyor orada? Polise taş atıyor, bilye atıyor sapanla... Görüntüleri var ve bu görüntüleri herkes görüyor, biliyor. Neticesinde malesef yaralanıyor. kim ister böyle bir şey olsun ama oluyor. peki bunu sorumlusu kim? o çocuğu oraya çıkaranlar, eline taş verip istismar edenler suçlu değil mi? Bu manzaralara neden olanları kınıyorum." diyerek tepkisini dile getirdi.

1 Mayıs'ta yaralanan gençlerin emniyette kayıtları olduğunu ve marjinal grup üyelikleri bilinen kişiler olduğunu söyleyen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu "Bunların yaptıkları belli. Taş atmış, molotof atmış, bilyeleri sapanla atmış şahıslar. Bunlara karşı yaralandılar diyorlar. Yaralanabilir. Tabi kimsenin yaralanmasını istemeyiz. Yaralananlara bakıyoruz iki tanesi ile ilgili net kayıt var. Bir tanesi kendi arkadaşlarını kendilerinin yaraladıklarına dair Serdar denilen bir çocuk var. Kendi kendilerini yaraladıklarına dair kayıt var. Bunlar televizyonlara yansıdı. Yani polisin herhangi bir müdahalesiyle yaralanan biri değil" ifadelerini kullandı.

Mutlu, asıl suçluların hukuken çıkılması müsaade edilmemiş alanlara insanlara çağrı yaparak davet edenler olduğunu söyledi. Vali Mutlu, "Çok net söylüyorum, yaralanan polis memurlarının da, yaralanan marjinal grup üyelerinin de, yıkılan otobüs duraklarının da, parçalanan kaldırımlarında sokağa çıkamayan İstanbulluların da yaşanan bütün olayların tek sorumlusu ısrarla hukuken müsaade edilmemiş bir yere hukuk dışı da çıkarız diyenlerindir" dedi.

"KANUNSUZ MİTİNGE ÇAĞRIDA BULUNANLAR HAKKINDA İŞLEM YAPILMALI"

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kanunsuz bir mitinge gelmeleri için insanlara çağrıda bulunanlar hakkında işlem yapılması gerektiğini söyledi. Alınan kararların doğru olduğunu söyleyen Mutlu, "Biz olanları bitenleri ne yaşandıysa bütün dokümanları vereceğiz. Zaten işin adli boyutu da var yaralananlar da var. Polis memurları yaralandı. Elbette ki devletin hukuk mekanizmaları bizim verdiğimiz dosya üzerinde değerlendirmelerini yapacaklardır. Bazıları diyorlarmış, 'Vali hakkında da, emniyet hakkında da hukuki işlemler başlatacağız.' Zaten bu her zaman beklediğimiz bir şey. Olaylar başlamadan önce hukuken de vicdanen de haklıyız. Yaptığımız tamamen doğrudur. Dünyanın neresinde suç duyurusunda bulunulursa bulunsun hukuken de hiçbir problem yoktur. Aldığımız karar tamamen doğrudur. İnsanlarımızın güvenliğiyle ilgili böylesine riskli bir alanda miting yapılmamasına müsaade etmemek bir idarecinin görevidir. Ben görevini tam yapmış bir idareciyim. Dolayısıyla sorun yok suçluları tekrarladım" dedi.

"BİZ BU MİSKETLERLE KÜÇÜKKEN OYNUYORDUK"

1 Mayıs'ta göstericilerin polise attığı demir bilye ve misketleri gösteren Mutlu, atılan demir bilye, taş ve misketlerden 22 polis memurunun yaralandığını söyledi.

Vali Mutlu: "Biz bunlarla küçükken oynuyorduk. Çocukluğumuzda oynadığımız şeyler. Şimdi ise bunları cephane yaptılar" dedi.

Vali Mutlu, biber gazı ve suların, polis barikatını aşmaya çalışan marjinal gruplara atıldığını söyledi. Radikal grupların içerisinde kim varsa onların da gazdan sudan etkilendiğini söyleyen İstanbul Valisi, "Ne atmamızı bekliyorlardı? Bana siz demir bilye ile saldıracaksınız, molotoflar ile saldıracaksınız. Bunları da önümüzde ki günlerde sergileyeceğiz. Sapanlarla taşları, misketleri, demir bilyeleri atacaksınız. Biz atın atın mı diyeceğiz. Var mı devletin bir güvenlik teşkilatı. Devletin bir güvenlik teşkilatı suçluyu takip etmek için var. Peki suçluyu neden koruyorlar? Pek çok kesimde söylüyorlar; gaz attınız diye. Ne atmamızı istiyorlardı? Kurşun atmadık. Gaz attık su attık. Dayak da atmadık. Ama hak ettiler aslında. Ama biz bunları dikkatli bir şekilde kullandık" dedi.

"Tarihi geçmiş biber gazı iddiaları"nı da değerlendiren Mutlu, "Ortada hukuk dışına çıkılmış, kanun dışı bir olay var. Şimdi bu kanun dışı hareketle ilgili ortaya çıkan tablo nedeniyle bu tablonun müsebbibi olanlar elbette ki bunun üzerini örtebilmek için bir sürü şey söyleyecekler. Gaz diyecekler, fazla diyecekler, gazın tarihi geçmiş diyecekler vesaire vesaire... Bu aslında gerçeği gözden uzaklaştırma gayreti." şeklinde konuştu.

YARALI GÜVENLİK GÜÇLERİNİN DURUMU

Gösteriler sırasında yaralanan güvenlik güçlerinin durumunu da değerlendiren Mutlu, "Bir takım çevrelerin Taksim'e çıkılması yönünde yaptığı tüm çağrılara rağmen işçimiz, emekçimiz, çalışanlarımız sağ duyulu davrandı, çağrıya cevap vermedi neticesinde meydan marjinal gruplara kaldı.

Elbette ki marjinallerin dışında gelenler de oldu ama bunların dışında meydan marjinallere kaldı. Neticesinde 22 polis memurumuz yaralandı. 1 tanesi atılan taştan, demir bilyelerden ağır yaralandı, beyin travması geçirdi, ameliyata alındı. 2 memurumuzun bacağı ve kolu kırıldı. Diğerleri de atılan taşlardan çeşitli yerlerinden yaralandı, çeşitli yerlerine dikiş atıldı.

Polis memurumuzun sağ olsun geçirdiği ameliyat sonrası iyiye gidiyor. Şimdi mukayese yapmak istemiyorum ama objektif olmak lazım. Neticede biz ister radikal, marjinal grupların üyeleri olsunlar, isterlerse devletin polis memuru olsun kim olursa olsun kimsenin mağdur olmasını istemeyiz. Ama şimdi siz kalkıp devletin polis memuruna sapanlarla, demir bilyelerle saldıracaksınız, kaldırım taşlarını atacaksınız, onları yaralayacaksınız ve buna karşın polisin verdiği karşılığı eleştireceksiniz, iş polislere gelince susacaksınız. Ben hayretle dikkat ediyorum ya bu polis memurları bu ülkenin çocukları değil mi? Bu ülkenin evladı değil mi? Bunların ailesi yok mu? neticede bunlar can taşımıyor mu? Bizi eleştirenlerin hiç bir tanesinden Allah rızası için bir geçmiş olsun dileği duydunuz mu? Polislerle ilgili bir geçmiş olsun dileğinde bulunmak gerekmiyor mu?" siteminde bulundu.

"MİTİNG KAZLIÇEŞME'DE YAPILSAYDI BUNLARIN HİÇ BİRİ YAŞANMAZDI"

Hüseyin Avni Mutlu, sendikaların yapılan uyarıları dinleyip Kazlıçeşme'de miting yapması halinde ise bu olayların yaşanmayacağını söyledi. Mutlu, "Biz bu uçurumun kenarına halkımızın gelmesine müsaade etmeyiz, tedbirlerimizi alacağız dedik. Neticede çağrıda bulunduk. Halkımıza dedik ki değerli yurttaşlarım bu çağrılara karşı dikkatli olun, bu miting alanı sıkıntılıdır, buraya gelmekte sıkıntı var. Bizim çağrılarımıza kulak verin ve buraya gelmeyin dedik. Ne oldu gelinmedi. Biz de tedbir aldık tabii ki. Hem uyarılarımız yaptık hem de buna rağmen gelmeyi arzu edebilecek kesimlerle ilgili bir takım tedbirlerimizi aldık. Bu güvenlik açısından da gerekliydi. İstanbullulardan da aldığımız bu geniş güvenlik tedbirler nedeniyle de yaşanan ulaşımdaki sıkıntılardan dolayı da çok net özür diledim. Ama bu tedbirleri almamız gerekiyordu" şeklinde konuştu.

SENDİKALARIN 1 MAYIS İDDİASI

Mutlu, sendikaların 1 Mayıs mitinginin Taksim'de yapılmasına bilerek izin verilmediği, 2014'te de Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılacağı yönündeki iddialarını da değerlendirdi. Mutlu, "Yoruma gerek yok. Bu yılı güzel güzel tereyağından kıl çeker gibi değerlendireceklerdi. Ve bu yıl ki 1 Mayıs'ı bu şekilde bitirecektik. Biz yorum kapıları üzerinde durmuyoruz. 22 polis memuru yaralı. Ben Vali olarak müsaade etmediysem yapman gereken nedir onu da söyleyeyim. Hukuk şöyle diyor; bir hakkın kullanılmasıyla ilgili birisi engelleyici tutum sergiliyorsa, anayasada ifade hakkını engelleyici duruş sergiliyorsa bunun ile ilgili hukuki işlem yapılır. Benim verdiğim karar anayasaya aykırıysa benim ile ilgili hukuki işlem yapılması gerekir. Mahkemede Vali görevini kötüye kullandı diyeceksin. Mahkeme gereğini yapacak. Suçluysak mahkeme yargılayacak. Ama sen kanunsuz da olsa ben buraya çıkarım diyorsan bu net olarak kanuna aykırıdır. Çünkü izinsizdir. Tamamı suçludurlar. Milletin vicdanı bunlardan hesap sormalıdır, hukuken yapmış oldukları bu yanlışın hesabını da vermelidirler" dedi.

GÜRSEL TEKİN'İN İDDİALARI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in, olaylar sırasında ambulansa da gaz bombası atıldığı yönündeki iddialarını değerlendiren Mutlu, bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Mutlu, "Milletimiz ambulans ve İtfaiye gibi araçların ne kadar kıymetli olduğunu çok iyi bilir. Böyle bir şey olabilir mi? Bunu yüz kere söyleseniz, bin kere söyleseniz böyle bir şeyi kim söylerse söylesin ben duymadım sayın vekilimin böyle bir ifadesi olduğunu ama siz söylediniz. Böyle bir şey asla söz konusu olamaz. Emniyet güçleri her zaman bu tür vasıtalara geçişleriyle ilgili yardımcı olur. Bunlar tabii ki olaylarda ki haksızlıkları örtme çabaları olarak değerlendire bilirim. Bunu sayın vekile binaen söylemiyorum. Genel olarak bu tür toplumu ajite edebilecek, toplumun duygularına hitap etmek suretiyle biraz haklılık kazanma arzularının bir tezahürü olarak değerlendirilebilir. Muhtemelen kendilerine' de yanlış bilgiler aksettirilmiş olsa gerek ki böyle şeyleri söylemiş olabilirler, ben kendilerinden duymadım. Bende kamuoyunun bilgisi olması için söylüyorum. Böyle bir şey kesinlikle yok" diye konuştu.

Gürsel Tekin'in 1 Mayıs olayları ile ilgili yapacağı suç duyurusu hakkında da konuşan Mutlu, "Hukukun çalıştırılması güzel bir şey. Olayların hukuk çerçevesinde ele alınması güzel bir şey. Ve biz hukukun çalıştırılmasını arzu ederiz." şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.