Mutluluk getirmeyen kuş

Mutluluk getirmeyen kuş

Her yılbaşı öncesi olduğu gibi bu yıl da özellikle büyük şehirlerde tam bir "milli piyango" çılgınlığı yaşanıyor

Her yılbaşı öncesi olduğu gibi bu yıl da özellikle büyük şehirlerde tam bir "milli piyango" çılgınlığı yaşanıyor. Biz de, daha önce büyük ikramiye kazananların hayatlarından derlemeler yaptık. İşte mahvolmuş hayatların hikayeleri...

BANYODA GELEN SON
En çarpıcı örneklerden biri geçen yıl yaşandı. 2005 yılbaşında çeyrek biletine büyük ikramiye isabet eden Ahmet Bayram, kendini asarak canına kıydı. Bayram’ı ölüme sürükleyen 4 yıllık serüven filmlere bile taş çıkartacak cinsten. Bayram, Erzurum’da yaşıyordu. 9 çocuk babasıydı ve işşizdi. Talih kuşu başına konduğunda eşi dostu ile birlikte bütün Türkiye sevindi. “Hiç olmazsa büyük ikramiye muhtaç durumda olan birine çıktı” diye. Ancak o, herkesi şaşırttı. Parayı alır almaz ilk iş olarak eşini ve çocuklarını terk etti. Başına katran karası bir peruk takıp İstanbul’da aldı soluğu. Gece hayatı, genç sevgili ve kumar. Hazır paraya dağ bile dayanmaz derler ya. Aynen öyle oldu. Kısa sürede bitip tükendi piyango ikramiyesi. Sonrasını tahmin etmek zor değil. Paralar suyunu çekince garibanlığa dönüp, eski eşine sığındı. Kapıya dayanan alacaklılar yüzünden bunalıma girip; Nisan 2009’da evin banyosunda kendini astı.

MEZARINI BİLE AÇTILAR
Ömrünün son baharında piyango milyarderi olan İzmirli Salih Dede’nin başına gelenler fıkraları aratmayacak cinsten.
İzmir’de demircilik yapan Salih Gümüşçay, 1989 yılında Milli Piyango’dan 5 milyar lira kazandı. O zamana kadar yalnız başına yaşıyordu. Dudak uçuklatan bir servetin sahibi olunca, bir anda yüzlerce akrabası çıktı ortaya. İzmir Devlet Hastanesi’nde tanıştığı hemşire Birsen Hanıma gönlünü kaptırdı; kısa süre sonra da evlendi. Müthiş servet ve genç bir eşe kavuşan Salih Dede’nin mutluluğu sadece 1 yıl sürdü. 1990’da hayatını kaybetti. Parasının büyük bölümü genç karısına miras kaldı. Akrabaları miras talebinde bulununca, DNA testi için öldükten tam 5 yıl sonra mezarı açıldı.

BARAKADA DONARAK ÖLDÜ
Denizli’nin Sarayköy ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Sarıoğlu, 1978 yılında 6 milyon liralık büyük ikramiyeyi kazandı. 41 yaşında inanılmaz bir servete kavuşunca evini köyünü terk edip İstanbul’a kaçtı. 10 yıl boyunca yakınlarına yakalanmamak için sık sık adres değiştirdi. Parayı tek başına yiyip bitirdi. Beş parasız kalınca da çaresiz tekrar köyünün yolunu tuttu. Akrabaları kabul etmeyince sokakta kaldı. Hayırsever köylüler aralarında para toplayıp kendisine bir baraka yaptırdı. Yıllarca komşularının yardımıyla hayatını devam ettiren Sarıoğlu, 2008 yılında barakasında donarak öldü. Yastığının altından çok sayıda eski piyango bileti çıktı. Muhtar Mehmet Karabacak, Sarıoğlu’na şansın hayatta bir defa güldüğünü, ondan sonra ise hep ağlattığını anlatmıştı.

3 DEFA KAZANDI AMA SOKAKTA
Milli Piyango’da kazanıp da kaybedenler arasında en ilginç portrelerden biri de Adanalı Mustafa Savgan... 1979’da 10 bin, 1982’de 30 milyon, 1984’te 15 milyon lira olmak üzere 3 defa ikramiye kazandı. Ama her defasında kaybetmeyi başardı! Savgan’ın hayatı “Kaybedebilme Kabiliyeti” adıyla belgesel film oldu. Savgan, “Her defasında kaybetmeyi nasıl başardın?” diye soranlara, “Beni yanlış evlilik yıktı” diyor. Paraları eşine bırakmamak için son kuruşuna kadar tükettiğini söylemekten çekinmiyor. Kazandıklarının tamamını kaybedince tek başına İstanbul’un yolunu tutan Savgan, 1985’ten beri Cağaloğlu’nda bir handa gece bekçiliği ve ayakkabı boyacılığı yapıyor. Kazanıp kaybetmekten bıkmamış olacak ki, eline para geçtikçe piyango bileti almaya devam ediyor.

410 TRİLYON NASIL BİTTİ?
Piyangoda kazanıp da kaybedenlerin en çarpıcı hayat hikayelerinden biri de Amerika’da yaşandı. Virginia’da yaşayan Jock Whittaker‘in biletine 2002 yılında 410 trilyon lira çıktı. ABD tarihinin en büyük ikramiyesini kazandıktan sonra 7 defa evi, 3 kez de arabası soyuldu. Dostlarından biri, içkisine uyku ilacı koyup 2 milyon dolarını çaldı. Torunu, fidyecilerce hunharca öldürüldü. Jack, bir süre sonra Virginia eyalet mahkemesine başvurarak, “Mutluyum, çünkü o uğursuz paradan kuruş kalmadı” diyerek iflasını vermişti.


 

Etiketler :