Türk Kızılayı Myanmar Kızılhacı ile iş birliğine gitti

Türk Kızılayı Myanmar Kızılhacı ile iş birliğine gitti

Arakan'daki Müslümanlara insani yardımların ulaştırılması için yapılacak iş birliği kapsamında Kızılay, Bangladeş'te kalıcı kamplar kuracak.

YANGON (AA) - Türk Kızılayı, Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve fanatik Budistlerin saldırıları sonucu yaşanan insani krizin üstesinden gelinebilmesi ve mevcut iş birliğinin ileri seviyeye taşınması için Myanmar Kızılhacı (MRCS) ile anlaşma imzaladı.

Kızılay Genel Müdürü Kerem Kınık, Myanmar'ın Yangon kentine düzenlediği ziyarette AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılayın, Arakan'da 25 Ağustos'tan bu yana devam eden şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlara insani yardım sağladığını belirtti.

Kınık, "Bununla birlikte, insani yardımları Myanmar'a da ulaştırmaya karar verdik ve mesajımızı MRSC aracılığıyla Myanmar yetkililerine ilettik." dedi.

Kızılayın, Arakan eyaletinde 2012'deki şiddet olaylarının ardından MRSC ile bir anlaşma imzalandığını ve o zamandan bu yana iki kurumun birlikte çalıştığını anımsatan Kınık, MRCS'nin, dün Kızılay ekibiyle yaptığı görüşme sonrasında öneriyi kabul ettiğini söyledi.

Yapılan iş birliği anlaşmasının, Arakan ile ülkenin diğer bölgelerinde çatışmalardan etkilenenler için insani yardımda bulunmak gibi bir dizi alanı kapsadığı kaydeden Kınık, "Ancak öncelikle Arakan eyaleti ile başlayacağız." ifadesine yer verdi.

- Kızılay Bangladeş'te kamp kuracak

Kınık, Arakan'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sığındığı Cox's Bazar kentinde, kalıcı kamplar inşa etmek için hazırlık çalışmalarının başladığını aktardı.

"Arazi hazırlığından sonra 3 ya da 4 ay içinde, oradaki sığınmacılar için kamplar kuracağız." diye konuşan Kınık, Arakanlı Müslüman sığınmacıların ülkelerine döndüklerinde, Bangladeş hükümetinin kendi vatandaşları için kullanabileceği kalıcı tesislerin kurulması adına yaklaşık 15 milyon dolar harcanması gerekeceğini sözlerine ekledi.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda en az 200 köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yakıldı ya da kullanılamaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle hala bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden Bangladeş'e geçiyor.

Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana 480 bin Arakanlı Müslüman ulaştı.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.