"Nabucco" Türkiye'ye Kazandıracak

"Nabucco" Türkiye'ye Kazandıracak

8 milyar avroluk yatırımla faaliyete geçecek olan Nabucco için Türkiye'de 4 milyar avroluk yatırım yapılacak.

Anlaşma sürecine paralel olarak hatta taşınacak gazı satın alacak ülkeleri içeren bir konsorsiyumun kurulacak. Bu noktada Türkiye'nin eli kuvvetlenecek ve daha uygun fiyatlarla gaz alımı sağlanacak.


Boru hattı için sadece Türkiye'de 4.5 milyar avroluk yatırım yapılacak.
Hattın inşaasında 15 bin işçi istihdam edilecek.



Hatta ilişkin vergi gelirlerinin yüzde 60'ını Türkiye alacak. Bu hesaba göre Türkiye, yılda 450 milyon avroluk vergi geliri sağlayacak.


Türkiye'ye 4.5 milyar avro tutarında yatırım yapılmasını sağlayacak Nabucco doğal gaz boru hattı, AB ile Türkiye'yi kenetleyen stratejik önemi nedeniyle "asrın projesi" olarak görülüyor.Dışişleri Bakanlığı kaynakları Nabucco projesi ile ilk defa Kafkas, Hazar ve Ortadoğu gazının Avrupa'ya ihraç edileceğini belirtirken, "asrın projesi" olarak da adlandırılan Nabucco'nun stratejik öneminin Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından daha fazla olduğuna dikkat çekiyorlar. Gaz kapasitesinin 31 milyar metreküp olması planlanan Nabucco hattı ile Avrupa ve Türkiye arasında kalıcı ve sağlam bir bağ kurulması hedefleniyor.

450 MİLYON AVRO VERGİ GELİRİ OLACAK

2010'da inşasına başlanması ve 2014'te yapımının tamamlanması düşünülen 3 bin 300 km uzunluğundaki boru hattı için Türkiye'ye 4.5 milyar avro tutarında yatırım yapılacağı, hattın inşasında ise 5 ila 15 bin işçinin istihdamının sağlanacağı ifade ediliyor. Ayrıca vergi gelirlerinin paylaşımında boru hattının uzunluğunun dikkate alınacağı, böylece yaklaşık 2 bin km'si topraklarından geçen Türkiye'nin vergi gelirlerinin yüzde 60'ını alacağı belirtiliyor. Bu hesaba göre Türkiye'nin hattın vergi gelirlerinden elde edeceği payın 400-450 milyon avro olması bekleniyor. Diplomatik kaynaklar törene Rusya, Irak ve Katar'ın da davet mektubu gönderildiğini, ancak hatta gaz vermeye hazır olduğunu açıklayan İran'ın "konjonktürel şartlar" nedeniyle davet edilmediğini açıkladılar. İran'ın davet edilmesi önündeki en büyük engelin nükleer programı olduğunu, ancak önümüzdeki dönemde değişen şartlarda İran gazının da tedarikçiler arasında yer alabileceğini ifade ettiler.


Ucuz gaz için pazarlık yapılacak

Nabucco hattından geçecek doğalgazın yüzde 15'ini kendi kullanımı için talep eden Türkiye'nin, enerji güvenliği hedefini ön plana koyduğu, bu tür pazarlıkların daha sonraki aşamalarda kurulacak bir oligapol aracılığıyla yürütüleceği belirtiyor. Türkiye'nin Nabucco ile AB gaz piyasasına girmiş olacağını vurgulayan diplomatik kaynaklar, anlaşma imzalandıktan sonra Nabucco projesinin, Azerbaycan, Türkmenistan gibi gaz tedarikçisi ülkeler için daha cazip olacağı belirtiliyor. Hükümetlerarası anlaşmanın ardından sıranın proje destek anlaşmalarına geleceği, konsorsiyumdaki şirketlerin hükümetlerle masaya oturarak anlaşma imzalayacakları kaydediliyor. Çevre koruma, sigorta, mülkiyet, döviz transferleri gibi detayların netleştirileceği anlaşmaların 6 ay içinde tamamlanması planlanıyor

Etiketler :