60 milyon cemaati, 421 bin okulu var

60 milyon cemaati, 421 bin okulu var

Endonezya'nın en büyük dini cemaati Nahdlatul Ulema'nın lideri Said Aqil Siradj, ''İslam dünyasının gelişmişleri, diğerlerine örnek olmalı'' dedi.

Endonezya'nın en büyük dini cemaati Nahdlatul Ulema'nın (Alimlerin Uyanışı) lideri Said Akil Siradj, İslam dünyasının facebook'u olma amacıyla yola çıkan internet projesi ''salamworld.com''un davetlisi olarak geldiği İstanbul'da, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Siradj, ''Her ülkenin kendisine ait bazı özellikleri vardır. Esas olan müsamaha ve saygıdır. Elbette İslam dünyasının gelişmişleri diğerlerine örnek olmalıdır. Fakat bu müsamaha ekseninde olmalı'' şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Endonezya'da yakından ve takdirle takip ettiklerini ifade eden Siradj, ''Özellikle Davos toplantısında İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'e gösterdiği tepki, bizi çok etkiledi'' dedi.

Endonezya'nın Türkiye'yle ilişkilerinin Osmanlı İmparatorluğu döneminde başladığını hatırlatan Siradj, ''Özellikle Açe'nin Endonezya'ya bağlı olduğu dönemde sıkı ilişkilerimiz vardı. Endonezya'dan Osmanlı'ya gemilerle karanfil gelirdi. Açe'de askeri eğitim vermesi için bir Osmanlı paşası gönderilmişti. Mezarı hala oradadır'' diye konuştu. Siradj bugün de Endonezya'da cuma hutbelerinde 2. Abdülhamid için dua okunduğunu da sözlerine ekledi. Siradj, Osmanlı döneminde Endonezya diline geçen ''hurma'', ''efendi'', ''atabey'' gibi kelimelerin hala varlığını sürdürdüğünü kaydetti. Said Aqil Siradj, ''Endonezya ile Türkiye arasında tarihten gelen ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için çaba harcamalıyız'' şeklinde konuştu.

''60 milyon mensubuyla en büyük cemaatiz''

Arap coğrafyasında son dönemde yaşanan halk hareketlerini ve rejim değişikliklerini değerlendiren Siradj, ''Arap coğrafyasında sınırlar sömürgeci ülkeler tarafından çizildi. Hepsi Arap olmasına rağmen bu ülkeler birbirleriyle görüşemiyordu bile. Diktatörlükler hakimdi. Biz 17 bin adadan oluşmamıza rağmen Arap ülkelerinden daha bütünlüklü bir haldeyiz. Bizde demokrasinin geçmişi var. Arap ülkeleri için ise demokrasi yeni bir şey'' görüşlerini dile getirdi.

Suharto diktatörlüğünün ardından Endonezya'da bugün iyi bir duruma geldiklerini belirten Siradj, cemaat olarak kabinede kendilerine bağlı beş bakan bulunduğunu, Anayasa Mahkemesi Başkanı ile parlamento başkanının da cemaatlerine bağlı olduğunu söyledi.

Siradj, ''Endonezya 17 bin adadan oluşuyor. Endonezya'da 6 büyük din var. 248 milyon insan yaşıyor. Yüzde 87'si Müslüman. 60 milyon mensubuyla en büyük cemaat biziz. 421 bin okulumuz var. 850 bin cami ve mescidimiz var. Bünyemizde 43 Sufi tarikatı bulunuyor. Türkiye nasıl İslam dünyasının 'Batı kapısı' ise, biz de 'Doğu kapısıyız'. Fakat Endonezya'nın büyük sorunu cehalet. Biz buna karşı bir medeniyet cihadı, mücadelesi veriyoruz. Müslümanlar'ın düzeyini yükseltmek istiyoruz'' dedi.

''İslam, aynı zamanda bir kültürdür''

İslam ile demokrasinin hiçbir şekilde birbirine zıt olmadığını belirten Sail Aqil Siradj, ''Demokrasi dünyevi, toplumsal konularda insanlarla istişare etmektir. Yoksa dini konularda değil. İslam sadece akide ve şeriattan ibaret değildir, aynı zamanda bir kültürdür. İslam bütün insanlığa inmiştir, sadece bir gruba veya bir ırka değil'' şeklinde konuştu.

İslamın, bir devlet düzenini değil, öncelikle güzel bir hayat düzenini gerçekleştirmeyi istediğine dikkati çeken Siradj, ''İnsanlığa hizmet eden İslam'a hizmet eder, adalete hizmet eden İslam'a hizmet eder, ilmi anlamda insanlığın gelişmesine hizmet eden İslam'a hizmet etmiş olur'' dedi.

Bugün dünyada bazı devletlerin kendilerine ''İslam devleti'' dediklerini ama aslında İslam'la ilgilerinin olmadığını belirten Siradj, ''Kur'an insanları devlete değil, hayata yönlendirir'' diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.