NATO’da Acil Türkiye Toplantısı

NATO’da Acil Türkiye Toplantısı

NATO, Türkiye’nin Musul Başkonsolosu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda Türkün rehin alınmasının ardından Türkiye’den gelen talep üzerine acil toplantı düzenledi

Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nun Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarınca ele geçirilip aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz’ın da bulunduğu çok sayıda kişinin rehin alınmasının ardından Türkiye, NATO’nun acilen toplanmasını talep etti.

Türkiye’den gelen talep üzerine Kuzey Atlantik Konseyi acilen toplandı. Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan, Musul’daki son gelişmeler ve rehin alma olayının detayları konusunda müttefik ülkeleri bilgilendirdi.

NATO’daki toplantı tamamen bilgilendirme amaçlıydı ve Türkiye’nin İttifak’tan herhangi bir talebi olmadı.

Üst düzey bir NATO yetkilisi, toplantının bilgilendirme amaçlı olduğunun altını net şekilde çizerken tehdit algılamasının bulunduğu hallerde aktive edilebilen 4. maddenin işletilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

NATO’nun ana belgesi Kuzey Atlantik Antlaşması’nın önemli unsurlarından olan  4. maddede, “Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır” deniliyor.

NATO kaynakları, bölgedeki ve rehin alma bağlantılı gelişmelerin çok yakından izlenmeye devam edileceğini belirtirken şu aşamada İttifak’ın üstlenebileceği bir rol bulunmadığı değerlendirmesinde bulunuyor.

Olayın ciddi ve endişe verici olduğu NATO yetkilileri tarafından kabul edilse de Türkiye’den herhangi bir talep gelmediği ve gelmesi halinde de izlenecek süreçlerin ve NATO’nun yapabileceklerinin belli olduğu vurgulanıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.