"NATO Türkiye için önemli"

"NATO Türkiye için önemli"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin NATO'ya üye oluşunun 60. yıl dönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan mesajında, "Türkiye, Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesinin bölgede barış ve istikrarı pekiştireceğine inanan bir ülke olarak, NATO'nun 'açık kapı' politikasını başından beri desteklemektedir" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin Avrupa-Atlantik alanıyla bütünleşmesinin de yıl dönümü

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin 60. yıl dönümünü kutladığı bugünün aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa-Atlantik alanıyla bütünleşmesinin de yıl dönümü olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

"NATO, kuruluşundan bu yana, Avrupa-Atlantik bölgesinde barış ve istikrarın koruyucusu olarak hizmet etmiştir. Halihazırdaki NATO, geçmişte düşman kamplara ait olan ülkeleri bugünün müttefikleri ve ortakları olarak tek bir çatı altında toplamayı başarmış durumdadır. NATO, Soğuk Savaş sürecinde, stratejik ve askeri yetenekleri, ekonomik dinamizmi ve savunduğu evrensel değerler sayesinde, dönemin potansiyel düşmanı olarak görülen Varşova Paktını başarısızlığa uğratmıştır. Bu, hiç kuşkusuz, Avrupa-Atlantik bölgesinde demokrasiye ve evrensel değerlere bağlı ülkelerin ortak başarısıdır."

Türkiye NATO'nun "açık kapı" politikasını başından beri desteklemektedir

NATO'nun temelini oluşturan transatlantik bağın ittifakın temel fonksiyonlarının korunması, müttefiklerin ortak çıkarlarını etkileyen konularda istişare forumu, işbirliğine dayalı karar alma mekanizması sayesinde bugün daha da güçlendiğini belirten Başbakan Erdoğan, "NATO, Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından ortaya çıkan değişime hızla ayak uydurmanın yanı sıra, yeni riskleri göğüsleyebilecek mekanizmalar geliştirmeyi de başarmıştır. Nitekim, NATO'nun genişleme süreci başta olmak üzere, Barış İçin Ortaklık, Akdeniz Diyaloğu, 2004 yılında Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı zirveden ismini alan İstanbul İşbirliği Girişimi gibi ortaklık mekanizmaları, söz konusu başarının en somut göstergeleri arasındadır. Türkiye, Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesinin bölgede barış ve istikrarı pekiştireceğine inanan bir ülke olarak, NATO'nun "açık kapı" politikasını başından beri desteklemektedir" dedi.

NATO'nun Türkiye için, Türkiye'nin de NATO için önemi günbegün daha da artmaktadır

Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

"Soğuk Savaş'ın sona ermesi ve akabinde Sovyetler Birliği'nin dağılması, NATO'nun ve de bu ittifakın en etkin üyelerinden biri olan Türkiye'nin önemini asla azaltmamıştır. Tam tersine, uluslararası finans krizinden Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yaşanan dönüşüme dek uzanan farklı gelişmeler doğrultusunda yeniden şekillenmekte olan dünya düzeninde, NATO'nun Türkiye için, Türkiye'nin de NATO için önemi günbegün daha da artmaktadır. Türkiye, özgür dünyanın savunmasında oynadığı önemli rol sayesinde NATO bünyesinde her zaman sağlam ve güvenilir bir müttefik olmuştur; aynı şekilde, gelecekte de sağlam ve güvenilir bir müttefik olmaya devam edecektir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.