NBA'de konferans yarı finalleri heyecanı başlıyor

NBA'de konferans yarı finalleri heyecanı başlıyor

NBA'de ilk turun sona ermesinin ardından gözler konferans yarı finallerine çevrildi

Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) play-off'larının ilk turunda rakiplerini eleyen 8 takımın mücadele edeceği konferans yarı finalleri 6 Mayıs'ta başlayacak.

NBA play-off'larında ilk turu geçen 4 Doğu, 4 de Batı ekibinin yer aldığı konferans yarı finalleri yarın başlayacak. Serisinde 4 galibiyete ulaşan tarafın bir üst tura yükseldiği yarı final karşılaşmalarında, ilk gün 2 maç yapılacak.

Açılış maçında, yarın TSİ 02.00'de Doğu Konferansı lideri Indiana Pacers, Doğu 5'incisi Washington Wizards'ı konuk edecek. Batı Konferansı'nda ise NBA'deki Türk basketbolculardan Hidayet Türkoğlu'nun takımı Los Angeles Clippers, TSİ 04.30'da Oklahoma City Thunder ile deplasmanda karşılaşacak.

SPURS PORTLAND İLE KARŞILAŞACAK

Kazandığı 62 maçla normal sezonu lider bitiren Batı Konferansı takımı San Antonio Spurs, bu sezon NBA play-off'larında yer alan iki Türk basketbolcudan biri olan Ömer Aşık'ın takımı Houston Rockets'ı eleyen Portland Trail Blazers ile karşı karşıya gelecek.

Son 17 yıldır (1998'den beri) play-off'larda oynama başarısı gösteren geçen yılın NBA finalisti Spurs ile Batı finaline yükseldiği 1999-2000 sezonundan bu yana ilk kez ilk turu geçen Trail Blazers, normal sezonda 4 kez karşılaştı. 2-2 eşitlikle sonuçlanan maçlarda iki takım da birer defa deplasmandakazandı.

Hem ligde "deneyim" dendiğinde akla gelen Spurs hem de genç oyunculardan kurulu Trail Blazers için sayı atmak dert değil. Çünkü Spurs, ortalama 105,4 sayıyla 6'ncı, 106,7 sayı ortalaması bulunan Trail Blazers ise normal sezonun 4'üncü "en skorer" ekibi.

Bu nedenle maç başına 25,2 asistle "ligin en fazla asist yapan takımı" olan Spurs ile 46,4 ribaunt ortalamasıyla normal sezonda "ligin en fazla ribaunt alan takımı" Trail Blazers arasındaki seride, savunmalar belirleyici olacak.

Ortalama 97,6 sayı (lig 6'ncısı) yiyen Spurs, ilk turda Rockets'a karşı 55,3 sayı ortalamasıyla oynayan NBA'in en etkili "kısa-uzun kombinasyon"larından Damian Lillard-LaMarcus Aldridge ikilisini yavaşlatmaya çalışacak. Potasında maç başına 102,8 sayı (lig 22'ncisi) gören Trail Blazers da son finalisti elemek için savunmada daha etkili olmak zorunda.

HEAT'İN NETS'E KARŞI ŞANSI TUTMUYOR

İlk turda Charlotte Bobcats'i 4-0 ile rahat geçen 2012 ve 2013 şampiyonu, 2011 finalisti Miami Heat ile Toronto Raptors'ı 7 maç sonunda eleyen Brooklyn Nets'in eşleştiği Doğu Konferansı yarı final serisinin sonucunu tahmin etmek oldukça güç. Çünkü Heat, tecrübesi sayesinde serinin favorisi ancak sezonda oynanan 4 maçı da (3'ü tek sayı farkla, biri de iki uzatma sonunda) Nets kazandı. Fakat Nets de son 10 yıldır konferans yarıfinalinden ötesini göremiyor.

Heat'in Nets karşısında da en büyük kozu LeBron James olacak. Son 2 sezondur hem normal sezonun hem de final serisinin "en değerli oyuncusu" (MVP) seçilen James, ilk turda, 82 maçtaki 27,1 sayı, 6,9 ribaunt ve 6,4 asistlik ortalamalarının üstüne çıkarak maç başına 30 sayı, 8 ribaunt, 6 asist üretti. Son 5 sezonun 4'ünde MVP ödülüne layık görülen yıldız oyuncunun, bundan önce 8 kez katıldığı play-off'lardaki ortalamaları ise 28,1 sayı, 8,6 ribaunt ve 6,7 asist.

İki ekibin de iyi savunma yaptığı düşünüldüğünde Nets için serinin kaderini, hücumdaki performansı belirleyecek. Normal sezonda maç başına 98,5 sayı kaydeden Nets'in all-star oyuncuları Joe Johnson, Deron Williams ve Paul Pierce, Raptors serisindeki 52,2'lik sayı ortalamalarını geçmeleri gerekiyor.

Heat'in sakatlıklar yüzünden 28 maç kaçıran all-star gardı Dwyane Wade'in sağlık durumu ve all-star forveti Chris Bosh'un skor üretimi de kilit rol oynayacak. Heat'in, bu sezon Bosh'un 15 sayı ve üstünde skor ürettiği maçlardaki galibiyet/mağlubiyet oranı 38-12, 15'in altında kaldığı maçlardaki oranı ise 19-14.

Diğer eşleşmelerde karşılaşacak takımlar ve öne çıkan özellikleri şöyle:

DOĞU KONFERANSI YARI FİNALİ

Indiana Pacers (play-off'larda kazandığı/kaybettiği maçlar: 4-3) - Washington Wizards (4-1):

Sezondaki 3 maçın 2'sini Pacers kazandı.

Pacers, maç başına 92,3 sayıyla "potasında en az basket gören 2'nci takım".

İlk turda elendiği 2007-2008 sezonundan beri ilk defa play-off'larda yer alan Wizards, NBA finaline çıktığı 1978-1979 sezonundan bu yana konferans yarı finalinden ötesini göremiyor.

Geçen sezon Doğu finalinde 7 maç sonunda Heat'e yenilen Pacers'ın normal sezonu 21,7 sayı, 6,8 ribaund ve 3,5 asistle tamamlayan all-star oyuncusu Paul George, ilk turda Hawks'a karşı 23,9 sayı, 10,7 ribaunt ve 4,6 asist ortalamalarıyla oynadı.

Sezon boyunca yakaladığı 23,3 asist ortalamasıyla "ligin en fazla asist yapan 8'inci takımı" olan başkent ekibinin bu başarısında en büyük pay, bu yıl ilk kez all-star seçilen oyun kurucu John Wall'un. 19,3 sayı ve 8,8 asist (asist krallığını 2'nci bitirdi) ortalamasıyla oynayan Wall'un, ilk turdaki 6,8 asist ortalamasını geliştirmesi ve Pacers'ın sert savunması karşısında takımının pas trafiğini kontrol etmesi önemli.

42,2 ribaunt ortalaması bulunan Wizards'ta forvet Nene Hilario ve kısa oyuncuların, maç başına 44,7 ribauntla lig 8'incisi olan Pacers karşısındaki performansı belirleyici olabilir.

BATI KONFERANSI YARI FİNALİ

Oklahoma City Thunder (4-3) - Los Angeles Clippers (4-2):

Sezondaki 4 maç 2-2 berabere sonuçlandı.

Basketbolseverler bu eşleşmede, ligin en etikili hücum takımlarından ikisinin mücadelesine sahne olacak. Çünkü 106,2 sayı ortalamasına sahip Thunder, "ligin en skorer 5'inci", maç başına 107,9 sayı atan Clippers ise "ligin en skorer" ekibi.

NBA'de 1971'den beri mücadele eden Clippers, tarihinde ilk kez konferans yarı finalinden ötesini görmek istiyor.

2012'nin NBA finalisti Thunder'ın normal sezonda yakaladığı 32 sayı, 7,4 ribaunt ve 5,5 asist ortalamalarıyla sayı krallığını zirvede tamamlayan yıldız oyuncusu Kevin Durant, MVP ödülünün, Miami Heatli James ile birlikte en önemli adayı.

Clippers, tur atlamak istiyorsa ligin en iyi savunma takımlarından Grizzlies karşısında ortalaması, 29,9 sayıya düşen Durant'i yavaşlatmak zorunda.

Ligdeki Türk basketbolculardan Hidayet Türkoğlu'nun da forma giydiği Clippers, 24,6 asist ortalamasıyla da "ligin en fazla asist yapan 3'üncü takımı" unvanının sahibi. Bunda en büyük pay, maç başına yaptığı 10,7 asist ve 2.48 top çalma ortalamasıyla iki alanda da normal sezonu lider bitiren all-star oyun kurucu Chris Paul'ün.

Clippers'ın, Golden State Warriors ile karşılaştığı ilk tur serisinin 5. maçında David Lee ile çarpışarak sırtüstü yere düşen ve sonraki maçta kadroda yer almayan Türkoğlu'nun, konferans yarı finalinde oynayıp oynamayacağı belli değil.

13,6 ortalamayla ribaunt kralı olan Clippers pivotu DeAndre Jordan, 2.48 blok ortalamasıyla da "ligin en fazla blok yapan 3'üncü oyuncusu".

İyi bir ribaunt takımı olan Thunder karşısında Clippers uzunları DeAndre Jordan ve Blake Griffin'in sergileyeceği performans, serinin dengesi açısından önem taşıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.