Neden 253 bin şehit verildi!

Neden 253 bin şehit verildi!

Almanların komutan olarak atanmalarından ve kötü yönetmelerinden dolayı bin Mehmetçik yerine 253 bin Mehmetçi şehit verildi

I. Dünya Savaşı'nda Türkçe bilmeyen 15 bin Alman'ın komutan olarak atandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Arabacı, yürüttükleri yanlış stratejilerin sadece Çanakkale Savaşı'nda 253 bin askerin şehit olmasına neden olduğunu söyledi. 18 Mart 1914 yılına kadar Esat Paşa'nın komutanlığı süresinde sadece 65 şehit verildiğini anlatan Arabacı, Türkçe bilmeyen komutanların Mehmetçiğin başına geçirilmesinden dolayı şehit sayısının çok olmasına neden olduğunu kaydetti.

 

Yüzbaşı Hakkı Bey'in döktürmüş olduğu mayınların Almanlar tarafından kullanılamaz diye işaretlenip depolarda saklandığını kaydeden Arabacı, Miralay Cevat'ın rüya görmesiyle mayınları döşeyip Deniz Zaferi kazanılmasını sağladığını ifade etti.

 

Ezine'de de şehit sayısının 150 binden fazla olduğunu belirten Arabacı şunları kaydetti: ''Deniz zaferi kazanılınca İngiliz ve Fransızlar kara çıkartması yaptılar. Yanya Kahramanı Esat Paşa kıyıları savaşa hazırladı. Ama Esat Paşa'nın yerine atanan Liman Von Sanders, Türk savunma sistemini değiştirir. Orduyu Saroz körfezine çeker. Düşman Arıburnu, Seddulbahir ve Anzak Koylarından çıkarma yapar. 2 gün bekletilen askerlere karşı İngilizler ve Fransızlar güneyden çıkarma yapar. Esat Paşa'nın kıyı savunmasında önemli olan düşmanı kıyıya çıkartmamaktır. Düşman çıkarma yaparsa siper kazdırmamaktır."

 

Ertuğrul Koyu'na Ezineli Yahya Çavuş 63 gönüllü askerle birlikte 3 bin İngiliz askerini öldürdüğünü belirten Arabacı, ''Böylece Alman savunma sisteminin yanlış olduğu kanıtlandı." dedi. Ertuğrul Koyu'na 1 Tümen verilseydi savaşın, 253 bin şehitle değil bin şehit ile kazanılabileceğini bildiren Arabacı, Alman komutanların yanlış stratejilerinden dolayı Arıburnu'nda 4 bin Mehmetçiğin birbirine vurdurulduğunu anlattı. Şehit olan askerlerin içinde hiç Alman komutanın yer almadığına dikkat çeken Arabacı, "Bu hatadan hiç ders çıkarılmadı. Çanakkale Savaşı'nda askerlerde kurşun sıkıntısının yaşandığını, mümkünse 3 askeri bir kurşunla öldürmelerini istiyorlardı. Hala teknoloji dışarıdan satın alınıyor." dedi.

 

8 çocuk babası Havranlı Seyit Onbaşı'nın 276 kiloluk mermiyi tek başına 2 defa taşıdığını ifade eden Arabacı, "19. Tümenin Yarbay'ı siperler arası 8 metre mesafe var. Savaşta ilk siperde yer alan Mehmetçiğin tamamı ölüyor. 2. saftakiler de 3 dakika sonra öleceklerini biliyorlar. Bunun üzerine Yarbay, kendi cenaze namazlarını kıldırmak için askerlere abdest aldırıyor. Abdest alamayan askerlere ise silahların kabzasıyla teyemmüm abdesti aldırıp kendi cenaze namazlarını kıldırıyor. Savaş o en ruhla kazanıldı." şeklinde konuştu.

 

Bir İngiliz olan William Churchil'in Türk askerlerine karşı gaz kullandığının altını çizen Arabacı, gaz kullanımının yasak olduğu bildirilince de Türklerin insan olmadığını söylediğini ifade etti. Metrekareye 6 top mermisinin düştüğünü, 70 bin ortaöğretim öğrencisiyle 10 bin üniversite öğrencinin de bu savaşta şehit olduğunu dile getiren Arabacı, savaştan sonra bazı okulların öğrenci olmamasından dolayı kapandığını bildirdi.

 

İngilizlerin Hint ve Cezayir gibi ülkelerden Müslümanları kandırıp getirdiğini, onlara Osmanlı için savaşacaklarının söylendiğini anlatan Arabacı şunları kaydetti: "Hint ve Cezayirli Müslümanlar ezan sesi duydular. Osmanlıya karşı savaştıklarını anladıklarında da İngilizler tarafından tehdit edildiler. Savaşmamaları durumunda ailelerinin öldürüleceğini söylediler.'' Savaşta her yerden Müslüman'ın savaşa katıldığını vurgulayan Arabacı, Araplardan toplam iki taburun yer aldığını ve ülkenin Kürdü, Lazı, Çerkezi, Arabı ve Türkü ile kazanıldığını sözlerine ekledi. (CİHAN)

 

 

 

 

 

 

  

Etiketler :