ŞİMDİ LİDER HALİD MEŞAL

ŞİMDİ LİDER HALİD MEŞAL

Neden herkes Gazze’de ateşkes ve barış istiyor. Özellikle İsrail ve Hamas

ŞİMDİ LİDER HALİD MEŞAL

Tarık El Hamid 21/11/2012 El Şarkul Evsat
Neden herkes Gazze’de ateşkes  ve barış istiyor. Özellikle İsrail ve Hamas. Açıklamalarından öyle anlaşılıyor. Ateşkes isteyenlere Mısır’ı da katın doğal olarak. Cevap çok basit: her şey bir gün sonra belli oluyor. İsrail hedefleri vurdu Hamas misilleme de bulundu. Bu arada fırtınanın göbeğinde bulunan Mısır’ın başka nedenleri var.
Bir İsrailli olarak Netanyahu, Hamas’ın altyapısına darbe vurduğunu ve Gazze’den savrulan füzeler yüzünden başlattığı saldırıya uluslararası destek kazandığını düşünüyor. Diğer yandan Hamas’ın belini kırmak da istemiyor. Çünkü Hamas’ın alternatifi İran yanlısı başka gruplar olacaktır ki zaten bu savaşın kundakçılarının başında onlar geliyor. Netanyahu varılacak herhangi bir anlaşmanın ileride savuracağı füzelere gerekçeler olacağına inanıyor. Aynı zamanda İhvancı Mısır’ı ise muhtemel barışın garantör tarafı olarak görüyor. Netanyahu Kahire’yi Mübarek’in attığı adımlara zorluyor. Böylece Mısır askeri bir cephe olmaktan çıkacak aralarındaki ilişkiler kopmayacak. Zaten Mısır’ın önünde fazla da bir seçenek yok. Hem Mısır, ateşkesi gönülden istiyor. Bunda şüphe yok. Zira ateşkes, Gazze saldırısının Mısır üzerinde estirdiği olumsuz havayı da dağıtacaktır.
Mısır kamuoyu, Halid Meşali Kahire’deki basın toplantısı sırasında “Düşman (İsrail) yeni Mısır’ı sınamak istedi. Ama cevap beklediği gibi çıkmadı. Arapları sınamak istedi ama Araplar onların düşündüğü yerde olmadılar.” sözlerini söylemeye zorladı. Çünkü Meşal şuan Mısır’ı zora sokmanın nedenli tehlikeli olduğunu biliyor. Zira Gazze saldırısında beklentilerini gerçekleştirdi. Bu beklentilerden biri ateşkesle birlikte Meşal’in tekrar Hamas’ın liderliğine gelmesi. Hatta tüm Gazze’nin liderliğine… Hem İsrail’in tanıdığı bir lider hem de Mısır’ın garantörlüğünü almış bir lider…

Bazı kesimler şunu unutmamalı: Halid Meşal, son İsrail saldırısının öncesine dek Hamas’ın beşinci kez liderliğine aday olmak istemediğini söylemişti. Kendisinden sonra yerine gelecek kişinin İsmail Haniye ya da Ebe Murzuk olacağı yönünde bir eğilimin bulunduğunda tereddüdü vardı. Sonra Mısır’daki Müslüman Kardeşler’in Hamas’ın İsrail saldırısından evvel yaşadığı krize müdahalesiyle birlikte Halid Meşal’den sessiz kalmasını ve sürekli “çekilme” lafı etmemesini istediği söylendi. O kriz Hamas’ın politbüro üyelerinin ve bugün İsrail’in Gazze’ye saldırısının açtığı kapıdan geçerek tekrar liderliğe dönecek olan Meşal’in halefinin seçilememesine neden oldu. Halid Meşal “Hamas olayları tırmandırmak istemiyor. Hamas cesurdur ama aynı zamanda pervasız da değildir.” dediği bir zamanda ateşkesten bahseden biri haline geldi. Dahası Filistinlileri birlik olmaya çağıran biri.. Buna “Haydaa” demekten başka ne gelir elden?

Meşal demek istiyor ki, şimdi herkes İsrail’in Gazze’ye saldırısının son bulmasını istiyor. Bu herkes içerisinden samimi olanları var bir parça üçkağıtçılığa bulaşmış olanları var. Bir de sonucu korumak adına durmasını isteyenler var. İşte lider olarak dönen Meşal ve işte hem içerde hem dışarda durumdan pay çıkaran Netanyahu. Ya geriye kalanlar?! Onlar da Filistinliler ile davaları.

Çeviri: Mirveysel Bulut

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.