Netanyahu: Teşekkürler Başkan Obama teşekkürler Amerika

Netanyahu: Teşekkürler Başkan Obama teşekkürler Amerika

srail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin ülkesine yapacağı askeri yardım paketiyle ilgili konuştu.

Netanyahu, Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları Genel Kurulu'na katılarak konuşma yaptı.

"TEŞEKKÜRLER AMERİKA"

Konuşmasında dün Obama ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeye değinen Netanyahu, ABD'den çok cömert yardımlar aldığını belirterek, "Dün Başkan Obama ile gelecek on yılda bu yardımların nasıl sürdürüleceği konusunda harika bir konuşma yaptık. Teşekkürler Başkan Obama, teşekkürler Amerika" ifadesini kullandı.

"İSRAİL, YARDIMLARIN KARŞILIĞINI VERİYOR"

ABD ile İsrail arasında "sarsılmaz bir ittifak" bulunduğunu vurgulayan Netanyahu, İsrail'in geleceğine olan inancının bu ittifaktan kaynaklandığını belirtti. "Ortadoğu'nun her zamankinden daha tehlikeli olduğu bir dönemde Obama'nın güvenliğe destek vermesini takdir ediyorum" diyen Netanyahu, ABD yönetiminin ülkesine"vazgeçilmez" yardımlarda bulunduğunu kaydetti.

Netanyahu, "Ama İsrail de bu yardımların karşılığını istihbarat olsun, başka konularda olsun neredeyse günlük olarak geri veriyor" diye konuştu.

İSRAİL 50 MİLYAR DOLARLIK PAKET İSTİYOR

İsrail, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD'nin en çok yardım gönderdiği ülkelerin başında geliyor. ABD Kongresi Araştırma Servisi'nin rakamlarına göre, Washington yönetimleri İsrail'e bugüne kadar 124,3 milyar dolarlık yardım gönderdi. Bu yardımların çok büyük bölümü askeri alanda yapıldı.

İki ülke arasında 2007'de Bush döneminde on yıllık bir yardım paketi anlaşması yapılmıştı. Toplamda 30 milyar dolarlık bu anlaşma 2009-2018 dönemini kapsıyordu.

Uluslararası basında çıkan haberlerde, İsrail'in bundan sonraki on yıllık paket için yılda 5 milyar dolar olmak üzere toplamda 50 milyar dolarlık yardım talep ettiği belirtildi.

ABD Başkanı Obama da Netahyahu ile dün Beyaz Saray'daki görüşmesi öncesinde görüşmenin önemli bir kısmını bu anlaşma konusuna ayıracaklarını söylemişti. Mevcut anlaşmanın birkaç yıl içinde biteceğini belirten Obama, "Ancak ABD ve İsrail'in savunma ihtiyaçlarını etkili şekilde planlayabilmeleri için bu işe önde başlamak istiyoruz" demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.