NEVRUZU YİNE AT ÜZERİNDE KUTLADI

NEVRUZU YİNE AT ÜZERİNDE KUTLADI

Bayburt Üniversitesi, baharın gelişini Dede Korkut Kampüsü’nde yapılan Nevruz Şenliği’yle kutladı

Bayburt Üniversitesi, baharın gelişini Dede Korkut Kampüsü’nde yapılan Nevruz Şenliği’yle kutladı. Üniversite akademik ve idari personeli ile öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen Nevruz Şenliği, Rektör Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Nevruz’un Farsça kökenli bir kelime olduğunu ve “yeni gün” anlamına geldiğini ifade eden Rektör Mollamahmutoğlu, konuşmasında şunları söyledi: “Orta Asya’dan, Balkanlara kadar çok geniş coğrafyada kutlanan Nevruz, yerel kültürlerin etkisiyle çeşitlenerek ve zenginleşerek günümüze kadar gelmiştir. Zaman zaman farklı anlamlar kazandırılmaya ve istismar edilmeye çalışıldıysa dao hep “yeni bir yıl”, “doğanın uyanışı” veya “bahar şenliği” olarak kutlanmıştır. Bazı topluluklar bu şenliği 21 Mart’ta, bazıları da 22 veya 23 Mart’ta kutlarlar. 3 bin yılı aşkın bir süredir kutlanmakta olan bu şenliği, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2010 yılında Dünya Manevi Kültür Mirası listesine almış ve 21 Mart’ı ‘Dünya Nevruz Bayramı’ olarak ilan etmiştir.”

21 Mart’ta güneşin yönünü Güney Yarım Küre’den, Kuzey Yarım Küre’ye çevirdiğini ve gece ile gündüz sürelerinin eşitlendiğini kaydeden Rektör Mollamahmutoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Gün ışığı, her iki yarım küre arasında eşit olarak paylaşılır. Havalar ısınmaya başlar. Karlar erir. Kuş sesleriyle oluşturulmuş ilahî orkestra musikisinde yerler yeniden yeşerir. Dağlar ve ovalarda rengârenk çiçekler açar. Doğa yeniden canlanır. Dördüncü cemre kalplere düşer. Diriliş yeniden sahnelenir. Bir anlamda Yaradan’a şükran günüdür Nevruz. Çok sesliliğin ve çok renkliliğin dostluk ve birliktelik kültürü içinde yaşatıldığı, dargınlıkların unutulduğu, sevinç ve mutluluğun paylaşıldığı, çiçeklerinin yarınlara umut taşıdığı ve ateşinin hiç sönmediği nice Nevruzlar diliyorum.”

Konuşmasının ardından nevruz ateşini yakarak üzerinden atlayan Rektör Mollamahmutoğlu, daha sonra örs üzerinde demir dövdü. Öğrenciler ve öğretim üyeleri ile yumurta tokuşturan ve uzun süre halay çeken Rektör Mollamahmutoğlu,geçen yıl düzenlenen Nevruz Şenliğinde olduğu gibi Balca Köyü Atlı Spor Kulübü’nün cirit gösterisi için getirdiği ata binerek kampüste tur attı.

Şenlik dolayısıyla kampüste kıl çadır kurulurken, çuval ve halat çekme yarışmalarıve Balca Köyü Atlı Spor Kulübü’nün cirit gösterisinin ardından Bayburt Üniversitesi Nevruz Şenliği, öğrenci ve üniversite personelinin müzik eşliğinde çektiği halay ve horonlarla sona erdi. Şenlik sırasında öğrencilere ücretsiz yemek ikramı da yapıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.