ABD'den korkutan Suriye iddiası

ABD'den korkutan Suriye iddiası

Amerikan The New York Times gazetesi, Esed rejimin yüksek miktarda kimyasal silahı stoklardan çıkardığını iddia etti

Gazete haberinde, söz konusu kimyasal silahların, büyük bir isyan durumunda mı, yoksa muhaliflerin eline geçmemesi için mi çıkarıldığının henüz bilinmediğini kaydetti.

 

 

 

Gazete, Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve CIA'nın ilkin Wall Street Journal gazetesi tarafından bildirilen hareketlikle ilgili yorum yapmaktan kaçındığını belirtti.

 

 

Ancak Washington Enstitüsü Yakın Doğu Politikaları uzmanlarından Suriye uzmanı Andrew J. Tabler, söz konusu kimyasal silahların son haftalarda en yoğun çatışmaların yaşandığı Hama kenti yakınlarına taşındığını iddia etti.

 

 

Tabler, Esed rejiminin kontrolü kaybetmek üzere olduğunu belirterek, 'Gerekmedikçe böyle bir şey yapmazsınız, demek ki yapmak zorunda kaldıklarını fark ettiler' diye konuştu.

 

 

ESED GÜÇ KAYBEDİYOR

 

 

Diğer taraftan Amerikalı uzmanlar, Suriyeli muhaliflerin gün geçtikçe Esed rejimine karşı daha etkin mücadele ettiklerini belirterek, Esed'in ordu tabanında güç kaybettiği yorumunda bulunuyor.

 

 

Amerikan yönetimi, Suriye'de yaşanan çatışmaların başladığı günden bu yana, Suriyeli yetkilileri Suriye ordusunun elinde bulunan kimyasal ve biyolojik silahların muhafaza edilmesi konusunda uyarıyor.

 

 

Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, dün yaptığı açıklamada, 'Daha önce birçok kez uyardıkları gibi, Suriyeli yetkililerin, elerindeki kimyasal silahları muhafaza edememeleri durumunda, uluslararası toplumun bunun hesabını soracağını' vurgulayarak Suriye yönetimini sert bir dille uyardı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.