Nida efsanesi çabuk çöktü

Nida efsanesi çabuk çöktü

Geçtiğimiz hafta Nida isimli İranlı kız çocuğun ölüm anı haberi ve videosu tüm internet sitelerinde "Musavi yanlısı küçük kızın öldürülüş anı" olarak verilmişti.

Geçtiğimiz hafta Nida isimli İranlı kız çocuğun ölüm anı haberi ve videosu Habervaktim hariç tüm internet sitelerinde "Musavi yanlısı küçük kızın öldürülüş anı" olarak verilmişti. Ajite edilerek Ahmedinejad karşıtı durum haline getirilen ve mozaiksiz görüntüleri yayınlanan ACI OLAYIN KAZADAN İBARET OLDUĞU, İran'ı karıştırmak isteyen iç ve dış mihrakların pervasızca kullandığı ortaya çıktı.



İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında artan olaylarla ilgili olarak kamuoyu sağlıklı bilgi edinmekte zorlanıyor. İnternet aracılığıyla yayılan görüntüler ve bilgiler de doğru çıkmayabiliyor.

Bunun en canlı örneği 'Nida' olayında yaşandı. Neredeyse protestoların sembolü haline getirilen Nida adlı genç kadının protestocu olmadığı ortaya çıktı. Genç kadının nişanlısı Hazar, BBC'ye verdiği demeçte, Nida'nın protestolara katılmak için gitmediğini, çatışmaların arasında kaldığını anlattı.


İran'daki protestoların sembolü haline gelen 27 yaşındaki Nida Ağa Sultan'ın nişanlısı Hazar Makan, BBC'ye demecinde Nida'nın olay günü protesto amaçlı orada bulunmadığını, İran güvenlik güçleri ile protestocular arasında kaldığını söyledi. Hazar, "O bölgenin yakınlarında, esas protestoların olduğu yerin Emir Ebad bölgesinin birkaç sokak ötesindeydi. Müzik öğretmeniyle birlikte arabadaydı, trafikte sıkışıp kalmışlardı. Çok yorgun hissediyordu ve çok sıcaktı. Birkaç dakika sonra arabadan indi. O zaman da vuruldu. "

"Görgü tanıklarının ifadeleri ve video görüntüleri muhtemelen sivil giyimli Besic milisleri tarafından vurulduğunu açıkta gösteriyor. Görgü tanıtları milislerin net bir şekilde onu hedef aldığını ve göğsünden vurulduğunu söyledi. Birkaç dakika içinde yere yığıldı. İnsanlar onu Şeriati hastanesine taşımaya çalıştı. Ama çok geçti" diye konuştu.

Ailenin genç kadının naaşını polislerden zar zor aldığını anlatan Hazar, "Tahran'ın dışında bir morga götürüldü. Morg yetkilileri organlarını hastalar için kullanıp kullanamayacaklarını sordu. Tam olarak ne amaçladıklarını söylemediler. Ailesi kabul etti, çünkü onu mümkün olduğunca çabuk defnetmek istiyorlardı. Nida'yı Tahran'ın güneyinde Behest-e-Zehra kabristanına defnettik. Bizden buraya gömmemizi istediler. Yetkililer Tahran'da geçen hafta protestolarda öldürülenler için mezar alanları açmış görünüyordu" dedi.

Hazar, İranlı yetkililerin Nida'nın ailesine camide cenaze namazı izni vermediklerini de söylerken, "Yetkililer ve Besic, buna için vermeyecekti, çünkü dikkatlerin buna daha fazla yoğunlaşmasını istemiyorlardı ve daha fazla bela istemiyorlardı. Yetkililer İran'daki herkesin ve dünyanın Nida'nın hikayesini bildiğinin farkında. O yüzden de bir cenaze töreni istemediler. Çok fazla insanın bu törene katılmasından korktular" diye konuştu

Etiketler :