Nihat Zeybekci'den dolar bozdurmayın uyarısı

Nihat Zeybekci'den dolar bozdurmayın uyarısı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TL'nin dolar karşısında yaşadığı değer kaybına TCMB'nin döviz satarak müdahale etmemesi gerektiğini söyledi.

Zeybekçi, Ankara Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmada ayrıca TCMB'nin 250 baz puanlık faiz indirimini desteklerken son faiz artış kararı ardından bankayı kötüleyemeyeceğini de söyledi.

"SPEKÜLATÖRLERİN OYUNUNA GELMEYİN"

Zeybekci TCMB'nin 8 ayda faiz koridorunun üst bandında toplam 250 baz puan indirime ve son karar ile 25-50 baz puan bir artışa gittiğini hatırlatarak indirim yaptığı dönemde TCMB'yi destekleyen biri olarak farklı yönde tek bir adımından sonra bankaya "kötüdür tü kakadır" diyemeyeceğini belitti. Zeybekci bu açıklamalarının ise düşük faiz gerekliliği konusundaki bugüne kadarki görüşlerini değiştirdiği anlamına ise gelmediğini de vurguladı.

Nihat Zeybekci'den dolar bozdurmayın uyarısı

"Türkiye'de kurla ilgili Merkez Bankası ve ekonomik aktörlerin (döviz satarak) müdahale etmesine gerek yok. Kura döviz satarak müdahale edilmemeli. Merkez Bankası döviz sattığında spekülatörlerin oyununa dahil oluyorsunuz. Sonra faiz artırmak zorunda kalırsınız, istenen de bu" dedi ve "bu oyuna alet olunmamalı"şeklinde konuştu. Zeybekci TCMB'nin elinde döviz satmaktan farklı araçlar da olduğuna dikkat çekti.

Kamunun net döviz pozisyonunda açığı bulunmadığına da değinen Zeybekci ayrıca şirketleri de kapsayan Türkiye'nin kısa vadeli döviz mükellefiyetlerinde ise endişe duyulacak hiçbir şey olmadığını da sözlerine ekledi.

Nihat Zeybekci'den dolar bozdurmayın uyarısı

"DEVLET TL KULLANIRSA, DÖVİZ TALEBİ $10 MİLYAR AZALIR"

"Devlet olarak bizim de dolardan vazgeçmemiz lazım" diyen Zeybekci özelleştirmelerde, Enerji Bakanlığı'nda ve diğer kurum ve kuruluşlarında dolar üzerinden yapılan anlaşma ve ihalelerde artık TL kullanılması gerektiğini belirterek, bu durumda piyasada döviz talebinin 10 milyar dolar azalacağını kaydetti.

Zeybekci kura müdahalelerin ancak bu şekilde kalıcı bir likidite ile yapılırsa başarılı olacağını belirterek "Kamu kurumlarının TL'ye geçmesi kalıcı bir müdahaledir ve olması gereken yöntemdir" dedi.

AVRASYA GÜMRÜK BİRLİĞİ İLE TEMASLAR

AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncelleme prosedürünün devam ettiğini sürecin "hiç bir engele takılmadan" devam ettiğini belirten Zeybekci,

"Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamını gıda tarım hizmetler kamu alımları e-ticaret olarak genişletiyoruz, bu AB ile tam entegrasyon demek. Bu hafta Cumartesi yeniden görüşeceğiz, Gümrük Birliği güncellemesi tam hızında hiç bir engele takılmadan pozitif ivme ile devam ediyor" dedi.

Zeybekci AB'ye alternatif olmayacak şekilde eşzamanlı olarak bir çok ülke ile de ticareti artırmaya çalıştıklarına değinerek, "Rusya'nın liderliğini yaptığı Avrasya Gümrük Birliği ile de görüşüyoruz... 2017 sonuna kadar altı körfez ülkesi ile serbest ticaret anlaşmasını bitirmeyi planlıyoruz. İran ile tercihli ticaret anlaşmamız var, 265 ürün, Aralık sonuna kadar ürün sayısını 400'e çıkaracağız. İran ile sonuna kadar serbest ticaretten yanayım" dedi.

Zeybekci konuşmasında ayrıca Japonya ile de serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin de son hızıyla devam ettiğini de açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.