Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu

Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu

2015 Nobel Barış Ödülü, Tunus Ulusal Diyalog Komitesi'ne verildi.

Tunus'taki dört ayrı sivil toplum örgütünün oluşturduğu Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, "2011'deki Yasemin Devrimi'nden sonra çoğulcu demokrasinin tesisi için yaptığı katkıdan ötürü" ödüle layık görüldü.

Barış ödülünü alan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü şu kuruluşlardan oluşuyor: "Tunus Genel İşçi Sendikası", "Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu", "İnsan Hakları Birliği" ve "Barolar Birliği".

SURİYE POLİTİKASINDAN DOLAYI MERKEL'E VERİLECEK DENİLMİŞTİ

Nobel Barış Ödülü'nün Almanya Başbakanı Angela Merkel'e verileceği konuşuluyordu. Merkel'in, Suriyeli mültecilere 'kucak açan' duruşundan dolayı Nobel'in kendisine verileceği öne sürülmüştü.

Almanya'da bir televizyon kanalı Merkel'in mülteci politikalarını şöyle eleştirmişti;

NEDEN DÖRTLÜYE VERİLDİ

Komite'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu kuruluşlar, Tunus toplumunun farklı kesimlerini ve değerlerini temsil ediyor: Çalışma hayatı ve refah, hukukun üstünlüğü ilkesi ve insan hakları. Bu temelde Dörtlü, Tunus'ta büyük bir ahlaki otoriteyle barışçıl demokratik gelişmenin sağlanmasında hem arabulucu hem de itici güç olarak rol oynadı. Bu nedenle Nobel Barış Ödülü, tek tek kuruluşlara değil, Dörtlü'ye verildi."

AB'DE TEBRİK GELDİ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, kararın açıklanmasının ardından attığı tweet'te, "Bu ödül, bölgede krizden çıkmanın yolunu gösterdi: Ulusal birlik ve demokrasi" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.