Norveç'te dinleme skandalı

Norveç'te dinleme skandalı

Norveç'te meclis, başbakanlık ve bakanların ofislerinin yakınlarında dinleme amaçlı baz istasyonları tespit edildi

Norveç Meclisi, Başbakanlık ofisi ve hükümet üyelerinin ofislerinin çevresinde dinleme amaçlı gayri resmi baz istasyonları bulunduğu ortaya çıktı.

DİNLEME İSTASYONLARI BULUNDU

Norveç gazetesi Aftenposten'in uzun süredir kritik merkezlerde yaptığı ölçümler, gizli baz istasyonlarının bulunduğunu ve bu istasyonların internet ve cep telefonu görüşmelerinin takibinde kullanıldığını ortaya çıkardı. Takibi kimin yaptığı veya yaptırdığı bilinmiyor ve hiçbir resmi kaynak takibin kendileri tarafından yapıldığını kabul etmiyor.


Haritada bulunan yeşil noktalar sahte baz istasyonlarının bulunduğu yerleri gösteriyor. Kırmızı noktalar ise dinlenen bölgeler.

ÖZEL YA DA RESMİ KAYNAKLAR OLABİLİR

Gazetenin konu ile ilgili irtibata geçtiği Polis Güvenlik Servisi'nin (PST) yetkilisi Arne Christian Haugstöyl, çok sayıda odağın böyle bir niyete sahip olabileceğini belirtti. Haugstöyl, bunların hem özel hem de resmi kaynaklar olabileceğini söyledi.


(Norveç Başbakanı Erna Solberg)


(Norveç Meclis Binası)

ŞAHISLAR TEK BAŞLARINA GERÇEKLEŞTİREMEZ

Güvenlik uzmanı Jahn Helge Flesvik ise, bu gibi cihazların profesyonel kurumlar tarafından kullanıldığını belirterek, özel şahısların tek başlarına böyle bir faaliyette bulunmalarının zor olacağını dile getirdi.

NORVEÇ'TE İSTİHBARAT ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Bir başka güvenlik uzmanı Kyrre Sletsjöe ise, bu olayın ülke için hayati önem taşıdığını ve Norveç topraklarında istihbarat çalışması yapıldığının göstergesi olduğunu ifade etti.

YETKİLİ KURUMLAR FAALİYETTE BULUNMADI

Sletsjöe, bu teknolojinin kullanma yetkisinin Norveç'te PST ve Ulusal Güvenlik Dairesi'nde olduğunu ancak bu iki kurumun da bu faaliyette bulunmadıklarını açıkladıklarına dikkati çekti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.