Almanya'da teröre karşı hazırlık

Almanya'da teröre karşı hazırlık

Norveç’in başkenti Oslo’da hükümet binalarına yönelik ve Utoya adasında İşçi Partisi’nin gençlik kampına düzenlenen çifte saldırının şoku Almanya’da da devam ediyor.

Ülkede göçmen ve İslam karşıtı örgütlenmelere ve internet ortamında aşırı sağcıların propaganda çalışmalarına karşı alınabilecek tedbirler gündemi belirliyor. Muhafazakar Birlik Partileri, telefon ve internet gibi haberleşme verilerinin daha sıkı kontröl altına alınmasını talep ederken, Sosyal Demokrat SPD ise ırkçı Nasyonal Demokrat Parti NPD'nin yasaklanmasını talep etti.

SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles NDP'nin federal çapta yüzde 5 sınırının altında kalmasına rağmen, aşırı sağcı ve ırkçıların en önemli organizasyonu olduğunu belirtti. Hukuk uzmanları ise Alman Anayasa Mahkemesi'nin daha önce aldığı kararların partinin yasaklanmasını zorlaştırdığına dikkat çekiliyor. 2003 yılında NPD hakkında açılan kapatma davası, partinin yönetim kademelerinde bulunan dört üyenin istihbarat örgütleri adına da çalıştığının ortaya çıkması üzerine, sonuç vermemişti.

Öte yandan Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat'da NPD'nin yasaklanması çağrısında bulundu ve Federal Hükümet'in vakit kaybetmeden ülkedeki İslamofobi'yi ele alacağı ve karşı önlemlerin karara bağlanacağı bir zirve düzenlenmesini istedi. Almanya İslam Konseyi'de Norveç'de yaşanan olayın Almanya'daki Müslümanlara yönelik önyargıların ne kadar derin olduğunu bir kez daha ispatladığını ve İslamofibi'ye karşı mücadele verilmesinin şart olduğunu duyurdu. Sosyal Demokrat Parti SPD'den Ahmet İyidirli'de muhafazakar ve göçmen karşıtı grupların Müslümanlara karşı önyargıları her fırsatta derinleştirdiğini savunuyor.

Bu arada Norveç’teki saldırının ardından Alman basınında çıkan yorumlarda özellikle 11 Eylül sonrası, Avrupa’da, İslam’ı terörle özdeşleştiren söylemlerin, aşırı sağı güçlendirdiği belirtilirken, yayınlanan istatistikler, her saldırının ardında İslami terör işareti arayan önyargıların aksini ortaya koyuyor.

Avrupa Polis Teşkilatı Europol’in verilere göre, Avrupa’da terör saldırılarının ezici büyük çoğunluğu ‘ayrılıkçı’ saldırılar. Europol'in sayılarına göre, son beş yılda kayıtlara geçen ve terör olarak tanımlanan eylem sayısı 2139. Bunlardan sadece 9'u İslamcı. 189'u aşırı solcu, geri kalan 2021'i ise ayrılıkçı. 2010’da Avrupa’da 249 saldırı yaşandı. Ancak bunların sadece 3’ü İslami terör olarak kayda geçti.

Amerikanın Sesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.