Nükleer santral tam kapasite çalışmaya başladı

Nükleer santral tam kapasite çalışmaya başladı

Rusya’nın İran’ın Buşehir kentinde inşa ettiği nükleer santral tam kapasite çalışmaya başladı.

Rus şirket Atomstroyexport tarafından inşa edilen İran’ın ilk nükleer santrali için 1970’li yıllardan bu yana çalışmalar sürüyordu. Atomstroyexport basına yaptığı açıklamada, “30 Ağustos itibari ile İran’ın Buşehir nükleer santrali yüzde 100 kapasite ile çalışmaya başladı.” bilgisini verdi.

Rusya’nın İran’ın Buşehir kentine inşa ettiği nükleer santralde ticari olarak elektrik üretimi ise 2012 sonunda başlıyor. Ria Novosti’ye açıklamada bulunan proje sorumlusu Valeri Limarenko, “Biz yıl sonunda ticari üretime başlıyoruz. Teknik testlerin yıl sonuna kadar tamamlanmasını planlıyoruz. Son anlaşmaların imzalanması ise gelecek yıl” ifadelerini kullanmıştı.

Moskova inşaatın tamamlanmasının ardından nükleer yakıt arzı ve kullanılan yakıtların geri alınması ile ilgili çalışmaları 2-3 yıl daha sürdürecek. Sonrasında ise Tahran’ın nükleer santralde kendi zenginleştirdiği uranyumu kullanması planlanıyor.

İran 37 yıl sürdürdüğü çalışmalar sonunda Eylül 2011’de 1000 megawatt gücündeki nükleer santrali aktif hale getirmişti. Uluslar arası Atom Enerji Ajansı, Buşehir’i aktif nükleer santraller listesine alırken, İran’ın diğer nükleer çalışmaları ile ilgili uluslar arası yaptırımlar ise sürüyor

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.