"O arşivler mutlaka açılmalı"

"O arşivler mutlaka açılmalı"

Taha Akyol: İstiklal mahkemelerinin tüm arşivi açılıp tartışılmalı

Gazeteci-yazar Taha Akyol, Türkiye'nin günümüzde yaşadığı değişim tartışmalarının daha sağlıklı yapılabilmesi için Cumhuriyet arşivlerinin mutlaka açılması gerektiğini belirtti.

İstiklal mahkemeleri zabıtlarının açılarak tartışılması gerektiğini aktaran Akyol, "Her milletin arşivinde, geçmişinde o milletin bu günkü çocuklarını utandıracak vakıalar vardır. Hiçbir millet bundan müstağni değildir. " diye konuştu.
       

Türk Arşivciler Derneği tarafından Hazine-i Evrak'ın (Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü) 164. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen 5. Arşivcilik Günü Kutlaması'na Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Budak, Türkiye Arşivciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Şahin, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Gazeteci-yazar Taha Akyol ve çok sayıda davetli katıldı.

Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'ndeki programda arşivcilik alanında yaptığı yatırımlardan dolayı "2010 Yılı Arşivcilik Ödülü" Zaman Gazetesi'ne verildi.    

Cumhuriyet arşivinin kolay erişilebilir olmasının gerekliliğinden bahseden Akyol, "Milli güvenlik duygusuyla 50-60 yıllık kısım gizlenebilir ama onun dışında İstiklal mahkemeleri zabıtları da dahil olmak üzere bütün arşivlerin açılıp tartışılması lazım. Her milletin arşivinde, geçmişinde o milletin bu günkü çocuklarını utandıracak vakıalar vardır. Hiçbir millet bundan müstağni değildir. Ama o utanılacak vesikanın yanında yüz ağrıtacak vesikalar da vardır." dedi. CHA

Etiketler :