O Hakim Konuştu...

O Hakim Konuştu...

Yüksek yargının, hâkim ve savcılarla düzenlediği toplantı sırasında tepkisini ortaya koyan Hâkimi Abdullah Erdem, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yargıtay'a ahbap çavuş ilişkisiyle üye seçiliyor

Yargıtay üyeliği seçimlerinde yıllardır sızlanmaların olduğunu herkesin bildiğini ifade eden Erdem, "Ehil olanların değil, dost ilişkilerine, siyasi ve ideolojik ilişkilere göre seçim yapılıyor. HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'e de önceki başkan vekillerine de yüz yüze görüştüğümde, seçimlerde bazı ilkelerin saptanmasını istedim. Ama bu önerilerimiz dikkate alınmadı, ahbap çavuş ilişkisi, kast sistemi devam etti." diye konuştu. Erdem, Ankara Adliyesi'nde görevli hakim ve savcıların sorunlarının tartışılacağı iddiasıyla düzenlenen toplantının YARSAV'a ve yüksek yargı başkanlarına destek toplantısına dönüştürüldüğünü belirterek, "Tepkim bunaydı. 13 senedir buradaydık, bu zamana kadar hatırlamadılar, anayasa değişikliği tartışıldığı sırada hatırlandık." ifadelerini kullandı. Yaşananların basın tarafından 'sandalye kavgası' olarak sunulmasını da eleştirdi.

Abdullah Erdem, yaklaşık 30 yıldır hâkimlik yapıyor. 13 yıldır Ankara Adliyesi'nde görev yapan Erdem, Yargıtay, Danıştay başkanları ile HSYK Başkan Vekili'nin YARSAV'ın desteğiyle düzenledikleri önceki günkü brifinge sert tepki göstermesiyle gündeme geldi. Yargıtay'a üye seçim sistemini eleştiren Erdem, buraya konusunda uzman, not durumu ve müfettiş raporları değerlendirilmesi alınarak, gerçekten ehil olanların seçilmesi önerisinde bulunduğunu hatırlattı. Erdem, "Tavassutun, aracılığın ortadan kaldırılmasını, Yargıtay'a üye seçilmek isteyenlerin işini gücünü bırakıp Kurul kapısında beklememesini istedik. 10 bini aşkın meslek mensubunun kaderinin 3 kişinin elinde olmamasını, Kurul kararlarının yargı denetimine açılmasını tavsiye ettik. Ancak bizi dikkate almadılar." şeklinde konuştu.

YARSAV'ın bugüne kadar hâkim ve savcıların sorunlarıyla ilgili en küçük gayretinin bulunmadığını, siyasi ve ideolojik davrandığını savunan Erdem, "Tepkimizin nedeni de oydu." ifadesini kullandı. "Bu anayasanın hangi dönemin anayasası olduğu biliniyor. Anayasadan kimse memnun değil. Herkes şikâyetçi." diyen Erdem, HSYK'nın değişikliğe başından karşı çıkmak yerine daha katılımcı, şeffaf bir düzenleme için katkı sağlayabileceğini savundu. Birinci sınıf hâkimlerin seçilmesini destekleyen Erdem, "Kendilerini ilgilendiren Kurul'a temsilci seçmeleri kadar tabii ne olabilir ki" değerlendirmesi yaptı.

Etiketler :