Son bugün seçim olsa anketi

Son bugün seçim olsa anketi

Yapılan araştırmada, Türk halkının İsrail ve Ortadoğu politikalarına bakış açısı hangi yönde?

ANDY-AR'ın Eylül ayına özel yapmış olduğu araştırmada Türkiye'nin Ortadoğu ile Kuzey Afrika'da yürüttüğü politikayı ve İsrail'e karşı tavrı sorgulandı.

21 il'de toplam 165 noktada gerçekleştirilen araştırmanın yüzde 25'i, kır özelliği taşımakta olan ilçe ve köy merkezlerinde yapılmıştır.

ARAP BAHARI TURU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta çıktığı "Arap Baharı Turu"nda halk devrimlerinin gerçekleştiği Mısır, Tunus ve Libya'yı ziyaret edip, yeni yönetimlerle fikir alış verişinde bulunup destek vermesi Türkiye'de olduğu kadar dünyada da büyük yankı uyandırdı. AK Parti Hükümeti'nin etkin dış politikası bazı çevrelerce "Yeni Osmanlı" anlayışı olarak değerlendirilirdi. İsrail'e uygulanan yaptırımlar da Türkiye'nin güçlü bir imaj çizdiği ve bölgede artık söz sahibi etkin bir güç olduğu şeklinde yorumlandı

AK PARTİ'YE ÇIĞ GİBİ DESTEK

21 ilde 2 bin 975 denek ile yüz yüze görüşülerek yaptığımız araştırmada Türk halkının büyük oranda AK Parti Hükümeti'nin dış politikasını destekliyor. Erdoğan'ın son Ortadoğu turunu yüzde 63'e yakın bir kesim başarılı bulurken Türk halkının yüzde 71'i ise uygulanan politikayı onaylıyor. Bu sonuçlar AK Parti iktidarının uyguladığı dış politikayla 12 Haziran seçimlerinde aldığı oyun çok üzerinde destek bulduğunu gözler önüne seriyor.

ERDOĞAN'IN ORTADOĞU GEZİSİ ÖNEMSENİYOR

Araştırma kapsamında vatandaşlara yöneltilen: "Başbakan Erdoğan'ın son Ortadoğu gezisini Türkiye dış politikası açısından ne kadar önemsiyorsunuz?" sorusuna yanıt verenlerin yüzde 60,4'ü ÇOK ÖNEMSİYORUM şeklinde yanıt verirken, yüzde 21,3'de HİÇ ÖNEMSEMİYORUM şeklinde görüş bildirdi.

İSRAİL POLİTİKASI TAM YERİNDE

Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert tutumununda sorulduğu araştırma da "Başbakan Erdoğan'ın ve Ak Parti hükümetinin İsrail politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, yüzde 51,3'lük kesim TAM YERİNDE görüşünü beyan ederken, yüzde 31,5'lik bir kesimde Erdoğan'ın tavrını AŞIRI SERT VE RİSKLİ olarak gördüğünü belirtti.

AK PARTİ OSMANLI RUHUNU MU CANLANDIRACAK?

Bazı çevrelerde, Ak Parti Hükümeti'nin Ortadoğu ve Balkanlar'da aktif dış politika yürütmesinin amaçlarından birinin bu bölgede Osmanlı ruhunu tekrar canlandırmak istemesi olduğu belirtiliyor. Bu konuyla ilgili görüş ifade edenlerin yüzde 48,3'lük kesimi AK PARTİ HÜKÜMETİNİN BÖYLE BİR AMACI OLDUĞUNU SANMIYORUM derken, yüzde 36,2'lik bir kesimde AK PARTİ HÜKÜMETİNİN BÖYLE BİR AMACI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM dedi.

DIŞ TEHDİT OLARAK GÖRÜLEN ÜLKELER

Araştırmaya katılanların yüzde 38,2'lik kesimi, İsrail'i dış tehdit olarak gördüğünü belirtti. Bu alanda İsrail'i yüzde 19,5 ile Suriye takip etti.

TÜRK HALKI AVRUPA BİRLİĞİ'NE KARŞI

Yapılan araştırmada dikkat çeken bir başka detayda halkın AB'ye katılma konusunda isteksiz olduğu sonucun ortaya çıkması. "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasını onaylıyor musunuz?" sorusuna yüzde 49,5 gibi büyük bir kesim HAYIR yanıtını verdi.

TÜRK HALKININ OBAMA SEVGİSİ

Araştırma çerçevesinde katılımcılara yöneltilen "Genel olarak aşağıdaki Dünya ve Bölge liderleri hakkındaki görüşleriniz ne kadar olumludur?" sorusu da Türk halkının dünya liderlerine bakış açısı hakkında fikir verdi. Bu konuda ABD Başkanı Barrack Obama ilk sırada yer alırken, İsrail Başbakanı Netenyahu son sırada yer aldı.

AK PARTİ YÜZDE 54 İLE İLK SIRADA

"Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy vereceksiniz" şeklindeki soruya da yanıt veren katılımcıların yüzde 54,8 gibi büyük bir çoğunluğu AK Parti yönünde görüş bildirirken, yüzde 21,2'lik bir kesimde CHP şeklinde görüş beyan etti. MHP yüzde 13,9 ile üçüncü sırada yer aldığı araştırmada, BDP'nin de 6,8'lik bir kesimin desteğini aldığı görülüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.