Obama: Amerikalılar Washington'dan bıktı!

Obama: Amerikalılar Washington'dan bıktı!

ABD'de bütçe ve borçlanma limiti krizinin geçici bir süre olsa da aşılması üzerine basın açıklaması yapan Başkan Barack Obama, krizin kazananı olmadığını ve özellikle ülkenin büyümesi başta olmak üzere ekonomiye zarar vereceğini ifade etti.

Yaşananlar dolayısıyla Amerikalıların Washington'dan tamamen bıkmış durumda olduğunu dile getiren Obama, "Amerikan halkının bu şehirde olanlarla ilgili hayal kırıklığı hiç bu kadar yüksek olmamıştı." şeklinde konuştu.

Beyaz Saray'da basın mensuplarının karşısına çıkan Obama yaklaşık 20 dakikalık bir konuşma yaptı. 17 yıldan sonra yaşanan ilk kepenk kapatma hadisesinin sona erdiğini açıklayan Obama, bir süredir yaşanan krizi şu sözlerle özetledi: "Açık olalım. Burada kazanan yok. Son birkaç hafta ekonomimize tamamen gereksiz bir hasar verdi."

Henüz krizin ekonomiye etkisini tam olarak bilemediklerine vurgu yapan Obama, bununla birlikte bütün analistlerin ekonomik büyümeye etki edeceği görüşünde olduğunu vurguladı.

Hükümeti kepenk kapatmaya iten bazı milletvekillerinin 'Bunu Amerikan ekonomisini kurtarmak için yapıyoruz' sözlerine dikkat çeken Obama "Son üç yıldır hiçbir şey ekonomimizi çeşitli taktiklerle imal edilmiş bu kriz kadar baltalamadı." ifadelerini kullandı. Obama, krizin ABD'nin dünyadaki itibarına da çok zarar verdiğini dile getirdi.

AMERİKAN HALKININ BEKLENTİLERİ

Amerikan halkının beklentilerinin ekonomiyi büyütülmesi, iyi istihdamlar oluşturulması, orta sınıfın güçlendirilmesi ve çocukların eğitilmesi olduğunu ifade eden Obama, "Kongre'deki tüm arkadaşlarım bu şehirde yürütülen işlerin değişmesi gerektiğini anladı. Çünkü tümümüzün Amerikan halkı adına yapması gereken çok şey var ve bu güvenlerini tekrar kazanmak için çok çalışmayı da içeriyor." şeklinde konuştu.

Fikir ayrılıklarının hiç ilerleme kaydedilemeyeceği anlamına gelmediğini ifade eden Obama, Kongre'nin anlaştığı konulara odaklanması gerektiğini dile getirdi.

İlerleme kaydedilebileceğine inandığı 3 başlık olduğunu ifade eden Obama, bunları bütçe, göçmenlik reformu ve çiftlik yasası olarak sıraladı. Obama bu üç başlığın ekonomiyi daha da hızlı geliştireceğine vurgu yaparak Kongre'den bir an önce geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Konuşmasında Cumhuriyetçi Parti'ye bir de mesaj veren Obama, "Belli bir politikadan veya belli bir başkandan hoşlanmayabilirsiniz. Konumuzu tartışın. Dışarı çıkın ve seçimi kazanın. Değişmesi için zorlayın. Ama yıkmayın." dedi.

ABD'de 16 gündür devam eden bütçe krizi sebebiyle 800 bin kamu görevlisi zorunlu izne ayrılmıştı. Bütçe krizinin bütçeye etkisinin 24 milyar dolar civarında olabileceği tahmin ediliyor 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.