Obama'dan Esed'i korkutacak onay

Obama'dan Esed'i korkutacak onay

Beyaz Saray, Suriye'de Esed rejiminin sarin sinir gazı dahil kimyasal silah kullandığını teyit etti.

Beyaz saray, Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetiminin, sarin gazı da dahil olmak üzere kimyasal silah kullandığının belirlendiğini açıkladı.

Geçen yıl kimyasal silahlar yüzünden Suriye'de 100 - 150 kişinin öldüğü bildirildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, 'kırmızı çizgi' olarak belirlediği kimyasal silah kullanımına ilişkin açıklama, Ulusal Güvenlik Danışmanı Ben Rhodes'dan geldi. Açıklamada, Esed rejimine karşı mücadele veren muhaliflerin ise kimyasal silah kullandığına ilişkin bir kanıta ulaşılmadığı belirtildi.

Bir süredir Amerikalı ve Avrupaistihbarat servislerinin üzerinde çalıştığı, Şam rejiminin kimyasal silah kullanıp kullanmadığı konusu nihayet neticelendirildi. Beşşar Esed'e bağlı askerlerin kimyasal silah kullandığını kabul eden Obama hükümetinin bundan sonra nasıl bir politika izleyeceği merak konusu. Başkan Barack Obama, Esed'in kimyasal silah kullanması durumunda bunun Amerika için ‘kırmızı çizgi' olacağı konusunda uyarmıştı.

Obama hükümeti, bir grup istihbarat elemanlarının Suriye'deki çatışmalardan elde ettiği verileri incelemesinin ardından Esed rejiminin geçtiğimiz bir yıl boyunca birkaç defa küçük çapta kimyasal silah kullandığının anlaşıldığını duyurdu. İstihbarat verilerine göre kimyasal silah kullanımından dolayı geçen yıl 100 ila 150 dolayında insan hayatını kaybetti.

Obama, geçtiğimiz Nisan ayında ellerinde Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair fizyolojik kanıtların var olduğunu, ancak bunun hangi şartlar altında kimler tarafından kullanıldığına dair yeterli belgenin olmadığını söylemişti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) kayıtlarına göre bugüne kadar Suriye'deki çatışmalarda 93 binden fazla insanın yaşamını yitirdi. Dün Başkan Obama ile güvenlik ve dış politika konusunda uzman olan danışmanlarının Beyaz saray'da bir toplantı yaptığı ancak Suriye konusunda nasıl bir yol haritası izleneceği konsunda net bir stratejinin belirlenemediği iddia ediliyor.

Diplomatik kaynaklar, Obama hükümetinin, Suriye'de muhaliflerin zayıflaması ve Lübnan'daki Hizbullah örgütünün de Esed rejimine destek vermesinden dolayı kaygılarının arttığına işaret ediyor.

Kongre'de bazı üyeler Başkan Obama'yı daha agresif bir Suriye Politikası izlemesi konusunda sıkıştırıyor. Kongre'nin bazı üyeleri Obama'yı Esed'e ait stratejik hedeflerin havadan düzenlenecek operasyonla vurması konusunda ikna etmeye çalışıyor. Eski başkanlardan Bill Clinton da bu hafta başında yaptığı açıklamda, Amerika'nın Suriye'deki muhalifleri daha güçlü şekilde desteklemesi gerektiği yönünde Obama hükümetine mesaj vermişti. İngiltere ile Fransa, geçtiğimiz ay Esed'in kimyasal silah kullandığı yolunda ellerinde güçlü belgelerin olduğunu açıklamıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.