Obama pes etmiyor

Obama pes etmiyor

ABD Başkanı Obama, Rusya'ya varılan mutabakatı memnuniyetle karşıladı ancak askeri müdahale ihtimalini yeniden hatırlattı.

SURİYE konusuda "Daha yapılacak çok iş var" diyen Obama, diplomasinin başarısız olması durumunda askeri harekat seçeneğinin değerlendirileceğine işaret etti.

ABD ile Rusya, Suriye konusunda mutabakata vardı.İki ülkenin dışişleri bakanı kameralar karşısına geçerek kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda 6 maddelik bir plan üzerinde anlaşma sağlandığını belirtti.

Konuyla ilgili ABD Başkanı Obama'dan ilk açıklama geldi. Obama, yaptığı yazılı açıklamada, varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ancak diplomasinin başarısız olması durumunda askeri harekata hazır olduklarını kaydetti.

'Yapılacak çok iş olduğunu' söyleyen Obama, şunları kaydetti:

"Uluslararası toplum Esed rejiminin sözlerini tutmasını bekliyor. Biz önemli bir ilerleme katetmemize karşın, hala yapılması gereken çok iş var. ABD, bu sürecin doğrulanabilir olması ve Esed rejiminin kabul ettiği bu çerçeveyi tamamlamaması halinde sonuçlarının bulunması noktasında, Rusya, İngiltere, Fransa ve diğer ülkelerle çalışmaya devam edecek. Eğer diplomasi başarısız olursa, ABD eyleme geçmeye hazır kalmaya devam edecek."

'ASKERİ TEHDİT ETKİLİ OLDU'

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan da bir açıklama geldi. Varılan anlaşmaya rağmen,ABD güçlerinin Suriye yakınlarında konuşlanmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, "askeri güç tehdidinin diplomaside ilerleme sağlanmasında önemli rol oynadığı"vurgulandı.

'ESAD İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR'

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Suriye lideri Beşşar Esad'ın birçok insanlık suçu işlediğini belirtti. BM Genel Sekreteri Ban ayrıca Suriye'deki kimyasal saldırıya ilişkin raporun ilk sinyallerini verdi.

Genel Sekreter Ban, "Esad, insanlığa karşı birçok suç işledi. Her şey yoluna girdikten sonra, bunun sorumluluğunu da çekeceğinden eminim. Ancak şu an için en önemli şey barışın sağlanması. Diplomasiye ve barışa bir şans verin" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye'de kimyasal silah kullanımını inceleyen raporun, ülkedekimyasal silah kullanıldığını doğrulayacağına inandığını belirtti.

BM Kimyasal Silah Araştırma heyetinin hazırladığı raporun önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.INTERNETHABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.