Obama'nın Türkiye'yle ilgili gizli emri

Obama'nın Türkiye'yle ilgili gizli emri

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'deki bir komuta merkeziyle işbirliği yapılarak Suriyeli muhaliflere destek verilmesi için talimat verdiği ortaya çıktı.

 

Reuters haber ajansı, Obama’nın, CIA ve ABD’nin diğer istihbarat birimlerine Suriyeli muhaliflere destek yetkisi veren bir başkanlık emrini imzaladığını bildirdi.

Obama’nın bu yıl içerisinde imzaladığı emre göre ABD, Türkiye ve müttefikleri tarafından yönetilen bir merkezle işbirliği içinde çalışıyor. Ancak ABD yönetiminden adını vermeyen bir yetkili tarafından da doğrulanan emrin ABD ajanlarına tam olarak hangi yetkileri verdiği bilinmiyor.

Reuters geçen hafta da Esad rejimini devirmeye çalışan Suriyeli muhaliflere yardım edilmesi için Katar ve Suudi Arabistan’ın desteğiyle Adana’da bir “sinir merkezi” kurulduğunu bildirmişti. Fakat Katarlı yetkililer bu merkezin ABD ile doğrudan ilgisi olmadığını iddia etmişti.

UÇAKSAVAR VERİLDİ İDDİASI

Amerikan haber kanalı NBC News dün Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) Türkiye üzerinden yaklaşık iki düzine uçaksavar füzesi ulaştırıldığını öne sürmüştü. Omuzdan atılan ve MANPAD diye de adlandırılan füzeler sayesinde Suriyeli muhaliflerin, ilk kez uçaksavar sahibi olduğu belirtilmişti.

ABD hükümeti bu haberi yalanlamazken, ÖSO yetkilisi Bessam el Dede "muhaliflerin elinde bu tip silahlar bulunmadığını" söyledi.

 

"GİZLİ OLMAYAN" DESTEK

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington'ın Suriye muhalefetine "ölümcül olmayan yardım" için 25 milyon dolar tahsis ettiğini açıkladı.

ABD'li bir yetkili bu yardımların daha çok telsiz gibi iletişim araçlarını kapsadığını söyledi.

Bakanlık, ayrıca ABD'nin Suriye halkına insani yardım için 64 milyon dolar ayırdığını bildirdi. Bu miktarın Dünya Gıda Programı, Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı ve diğer yardım kuruluşlarına yapılan katkıları da kapsadığı ifade edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.