Obama ve Erdoğan Canlı Yayında

Obama ve Erdoğan Canlı Yayında

Washington ziyaretini sürdüren Başbakan Erdoğan, şu dakikalarda Obama ile Beyaz Saray'da ortak basın toplantısı düzenliyor.

İşte Obama'nın açıklamalarından satır başları:

Türkiye ile ilişkilere son derece önem veriyoruz.

Afganistan'la ilgili, İran'la ilgili görüşmeler yaptık. Bu ülkenin nükleer silahları kullanmaması ve bölgeye sıkıntı yaratmaması son derece önemli.

İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarını takdirle karşılıyorum.

Ticaret ve yatırımlar devam edecek. İhracat iki katına çıktı. AB ile yeni ticaret ortaklığı düşünen ABD Türkiye ile de işbirliği düşünüyor. Türkiye ekonomisinin kaydettiği gelişme son derece önemli.

NATO müttefikleri olarak ortak güvenliğimiz üzerine görüştük. Öncelikle Reyhanlı için taziyelerimi iletmek istiyorum. ABD yanınızda olacaktır. Ayrıca Türk halkını da cesaretlerinden dolayı kutluyorum. PKK'ya son vermek için cesaretinizi kutluyorum.

SURİYE KONUSU

Suriye konusunda da görüş alışverişimiz oldu.

Türkiye mültecilere büyük bir misafirpervelik gösterdi. İnsani yardımlar sürecek aynı zamanda Esad rejimine yönelik baskılarımız sürecek.

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını tespit ettik.

Muhalefet ve rejimin temsilcilerini önümüzdeki haftalarda bir araya getireceğiz. Esad'ın gitmesi lazım.

Geçici bir mercii kurularak Esad'ın tiranlığından Suriye'yi kurtarmak gerekiyor. Bu bütün ülkelerin çıkarına olacak. Tekrar Sayın Başbakan'a teşekkür etmek istiyorum. Bölgedeki çabalarınızı, Emine Hanım'ın çabalarını da takdirle karşılıyoruz.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

-Ev sahipliğine özellikle şükranlarımı ifade etmek istiyorum.

-Tüm Amerikan halkına Boston saldırıları için başsağlığı temennimi sunuyorum. Terör nedeniyle ağır kayıplarm vermiş bir ülke olarak ABD'yi çok yakından anlıyoruz. Terörle ortak mücadele konusunda son derece kararlıyız.

-Yanımda 100'e yakın işadamı ile geldik..ABD ile ekonomik işbirliğini artıracağız.

- Suriye konusunu daha detaylı görüşeceğiz. ABD ile tam bir mutabakat içindeyiz.

- Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlerin tazminatı için İsrail hükümeti ile çalışmalar devam ediyor.

-Gazze'ye yapacağım ziyaretin önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.

-Bu bölgesel meselelerin yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan, İran konularını da ele aldık.

-Terörizm ile ortak mücadelemiz devam edecek. Savunma sanayi ile ilgili konuları da ele aldık.

-Açıkçası tarihi bir gün yaşadığımıza inanıyorum. Güvenlik ve istikrara daha fazla hizmet edecektir.

-Bu arada Irak önemli bir konuydu. seçimlerin şeffaf bir şekilde yapılmasının sağlanması önem arz ediyor. Her kesimin katılımıyla huzurlu bir dönemin başlaması arzumuz.

Büyük ihtimalle Haziran içerisinde ziyaretim söz konusu. Sadece Gazze değil Batı-Şeria'ya da gideceğim.


Açıklamaların ardından gazeteciler soru soruyor...


SORU

IRS'ten bahsetmenizi istiyorum. Amerikan halkı sizin konseyiniz dahilinde bilgi elde edebilecek mi? Basından çıkan haberlerden mi öğrendiniz yoksa özel bir soruşturma için yeni bir kurul planlıyor musunuz? İsrail için ne planlıyorsunuz? Gazze ziyareti?

OBAMA

- Biz bu sürece (IRS) dün sorular sorarak başladık. Yöneticinin istifasını kabul ettik daha sonra bu korkunç eylemlerle ilgili karar alacağız. Bu kesinlikle kabul edilemez. Bunun Teksas'tan gelir olması kabul edilemez.

- (Yağmurun şiddetlenmesi üzerine) Ben takımımı değiştiririm de başbakan değiştiremez.

- Ben IG raporuyla ilgili bir şey bilmiyorum. Basın yoluyla öğrenildi, genelde fazla yayılmazlar ve herkesin korumaya çalıştığı süreçlerdir. Ama emin olduğum bir şey var ki bu raporda bahsedilenler kabul edilemez. Buna karışan kişilerin hesap vermesi gerektiğini düşünüyorum. Herhangi bir yapısal sorunun giderilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bazı kanunları imcelememiz gerekiyor, bu kanunlar muğlaklığa yol açtı. Ancak Bu şekilde Amerikan halkı kanunların düzgün şekilde uygulandığından emin olabilir.

- Kongreyle birlikte çalışmak yeterli olacak. Holder da başka bir soruşturma açacağından bahsetti, tam olarak neler olduğunu tespit edebiliriz, neyin yanlış gittiğini bulabiliriz.

IRS belki de beklediğimiz tarafsızlığı sergilemiyordur.

ERDOĞAN

- (Gazze'ye) Haziran ayı içerisinde bir ziyaret söz konusu. Aynı zamanda Batı Şeria'ya da ziyaret söz konusu. Bu ziyareti çok önemsiyorum. Bir grubun sahiplenilmesi söz konusu olamaz. Filistin barışına da katkı yapmasını önemsiyorum.

SORU

Erdoğan'a: Kimyasal silahlardan bahsettiniz. Kanıtları Obama'ya sundunuz mu?

Obama'ya: Kırmızı çizgilerinizi kimyasal silahlar olacak açıklamıştınız. Suriye'nin kırnızı çizgiyi aştığını düşünüyor musunuz?

ERDOĞAN

- Kimyasal silahlar konusu, füzeler konusu bunlarla ilgili belgeleri bilgileri ilgili birimlerimiz birbirleriyle paylaşıyor. Aynı şekilde İngiltere'yle de paylaşıyoruz. Başta BMGK olmak üzere vakti gelince aktarmak suretiyle de kamuoyunu bilgilendirmiş olacağız.

OBAMA

- Başbakan'ın da dediği gibi istihbaratımız, diplomatik personelimiz bize bilgi göndermeye devam ediyor. Kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtlar duymuştuk. Bizim için önemli olan daha kesin bilgi sahibi olmak, tam olarak orada ne olduğunu bulmak.

- İnsani yardım çabaları oluşturmak gerektiğinden bahsettik. Suriye muhalefeti güçlenebilir, kendilerini Esad rejimine karşı daha iyi koruyabilirler. Böylece uluslararası toplumu mobilize edebiliriz. O da belki meşru olmadığını ve gitmesi gerektiğini fark eder. Temsili ve çok uluslu çok dilli bir kurul gerekiyor. Onlar Suriye'ye barış getirebilirler.

- Kırmızı çizgilerden bahsettim ama kimyasal silahların kullanılmasından bahsetmiştim. Kimyasal silahlar medeni dünyanın burada olmasını istemediği bir durum. Hedefimiz uluslararası topluma daha fazla bilgi oluşturabilmek ve baskı oluşturup muhaliflerle birlikte çalışmak. Ben ek adımlar atma opsiyonunu saklı tutuyorum: Diplomatik ve askeri. Bu silahlar bizim de güvenliğimizi tehdit ediyor. Umudum Türkiye dahil tüm taraflarla birlikte çalışıp Suriye'ye barış getirmek. Ama bu bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Bence Başbakan da ABD'nin tek başına adım atabileceğini düşünmüyor.

Ayrıntılar geliyor.. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.