Zihinsel rekor!

Zihinsel rekor!

ODTÜ Matematik Bölümü Mezunu ve Yüksek Lisans Öğrencisi Hakan Gürbaşlar, 4 dakika 55 saniye ile Zihinsel Karekök Dünya Rekoru'nun yeni sahibi oldu

Türkiye Zihinsel Matematik ve Hafıza Şampiyonası Ankara'da yapıldı. Neva Palas Oteli'nde düzenlenen yarışmada, 2010 yılında 6 dakika 37 saniyelik Zihinsel Karekök Dünya Rekoru'nu kıran Hakan Gürbaşlar, bu başarısını 6 dakika 28 saniye ile Hintli küçük kız Priyanshie Somani'ye kaptırmıştı. Bugün ise yeni bir dünya rekoru deneyen Gürbaşlar, Memoriad yazılımı tarafından rastgele üretilen 10 tane 6 haneli sayının karekökünü virgülden sonra 5 haneye kadar zihinsel olarak öncelikle hatasız bulmak ve kaptırdığı rekoru tekrar kazanmak için mücadele verdi.


Daha sonra kendisine verilen 10 denemede her denemede ise 10 tane verilen sayının karekökünü virgülden sonra 5 haneye kadar zihinsel olarak bulmaya başlayan Gürbaşlar, 1. ve 2. denemede 2 hata, üçüncü denemede ise 1 hata yaptı. Yaklaşık 10 dakika ara verilen yarışmanın 4. denemesinde verilen 10 tane sayının hatasız bir şekilde ve 4 dakika 55 saniyede bulan Gürbaşlar, Zihinsel Karekök Dünya Rekoru'nun tekrar sahibi oldu. Bu arada Gürbaşlar, son olarak Hintli kız Priyanshi Somani'nin 6 dakika 28 olan rekorunu 1 dakika 33 saniye düşürmüş oldu.

Rekor denemesi ile ilgili bilgi veren Memoriad Yürütme Kurulu Başkanı Melik Duyar, Gürbaşlar'ın elde ettiği rekorun İngiltere'de yayınlanan Alternatif Rekorlar adlı kitapta yer alacağını ifade etti.
Dünya rekorunu tekrar eline geçiren Gürbaşlar, bu başarıyı elde etmek için çok çalıştığını ve böyle bir zihinsel hesaplamalara küçük yaşlarda bir televizyon programında yayınlanan zihinsel matematik işlemlerini izleyerek başladığını belirterek, "'Bu işlemleri kendime yapabilirim' dedim. Daha sonra çalışmaya başladım. Çok çalıştım, şimdi ise bu başarıyı elde ettim. Bu işlemleri yapmak bir yetenektir. Çalışarak rahatlıkla yapılabilir. Bunun için matematik bilmek çok da önemli değir. Bu bir yetenek işidir. Her zaman matematik işlemlerine ön yargılı bakmamak gerekir. Bundan sonraki hedefim bu rekoru yenilemek"
 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.