Olası bir İslam Emirliği İtalya'yı tedirgin ediyor

Olası bir İslam Emirliği İtalya'yı tedirgin ediyor

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya'nın bölünerek doğu kısmında bir "İslam Emirliği" kurulması ihtimalini "son derece tehlikeli" bulduğunu söyledi.

 

Frattini, AB dışişleri bakanlarının toplantısında basına yaptığı açıklamada, Libya'nın doğu ve batı olmak üzere iki devlete bölüneceği yönünde söylentiler çıktığını belirterek, "Bizi daha çok endişelendiren Libya'nın doğusunda İslam Emirliği kurulacağının farz edilmesi. Böyle bir gelişme son derece tehlikeli bir durum yaratır" dedi.

Bu arada Fransa, İspanya, Yunanistan, Slovenya, Kıbrıs Rum kesimi ve Malta dışişleri bakanları, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a gönderdikleri ortak mektupta, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki son gelişmeler ışığında AB'nin komşuluk politikası kapsamındaki yardımlarda ağırlığın doğu yerine güneye verilmesi istendi.

AB'nin 2007-2013 bütçe döneminde 12 milyar avro olarak belirlenen komşuluk politikası yardımları kapsamında Moldova'ya kişi başına 25 avro gönderilirken, Mısır'a kişi başına 1 avro 80 sent yardım yapıldığına dikkati çekilen mektupta, "Tunus ve Mısır'da siyasi, ekonomik ve sosyal reformlar için çok güçlü halk hareketleri, AB'nin güney komşularındaki faaliyetlerini artırması gerektiğini destekliyor" denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :