OLAY HAKEM İLK KEZ KONUŞTU

OLAY HAKEM İLK KEZ KONUŞTU

Galatasaray'ın Spor Toto Süper Lig'in 23. haftasında oynadığı Orduspor karşılaşmasında düdük çalan Serkan Çınar, teknik direktör Fatih Terim'i tribünlere yollaması ile ilgili ilk kez konuştu.

Galatasaray'ın 23. haftada Türk Telekom Arena'da Orduspor ile oynadığı karşılaşmada teknik direktör Fatih Terim'i tribünlere yollayan Serkan Çınar, A Haber'de katıldığı 'Bi Sormak Lazım' programında önemli açıklamalar yaptı.

Mücadelede üzerine düşen görevi yerine getirdiğini belirten 37 yaşındaki hakem, meslektaşlarına yönelik yapılan ithamların da araştırılabileceğini ifade etti. Sarı-kırmızılıların Mersin İdman Yurdu ile oynadığı karşılaşmada düdük çalan Süleyman Abay'ın performansını beğendiğini belirten Çınar, Fatih Terim'in Merkez Hakem Kurulu'na yönelik yaptığı 'Devre arasında Antalya'da bizi izletiyorlar' ifadesinin de yanlış olduğuna dikkat çekti.

İşte Çınar'ın açıklamalarından satır başları...

"Konuştuğumuz zaman çok farklı yönlere çekilebiliyor. Konuşmamak en iyisi. Maç maç baktığımız için bir maçtan çıktıktan sonra sıradaki maça odaklanıyoruz. Maçın ardından yardımcı hakemlerimle konuşuyor ve kendimizi değerlendirmek adına kararlarımızı değerlendiriyoruz"

"Türk teknik adamlar bizim için çok önemli. Takımlar ve teknik direktör bizim için büyük değerler. Onlar olmazsa biz olmayız. Onlar varsa biz varız. Sıkıntılı maçlar yaşadığımız futbolcular ve teknik adamlarla maçın ardından bir araya geldiğimiz zaman birbirimizi daha iyi anlayabiliyoruz. Maçın içinde onlar da bizler de net düşünemiyor olabiliyoruz.

"TV'DE İZLEYİNCE HAK VERİYORLAR"
"Tribüne karşı kendimizi adeta kapatıyoruz. Biz farklı açılardan bakarken futbolcular farklı açıdan bakıyor. İtiraz etmelerinin sebebi bu. Daha sonra arkadaşları tepki göstermediğinde veya televizyonda izledikten sonra "evet hocam siz haklıymışsınız" diyorlar.

"Eğer bir itham varsa araştırılabilir. Maçtan önce yaptığımız telefon kayıtları ve konakladığımız yerler belli. Bu konuda sıkıntı olacağını sanmıyorum. Bizlere verilen talimatlar var, sonuçta futbolun kuralları var. Futbolun kurallarının kulüplerin de öğrenmesi lazım. Verilen talimatları biz yerine getirmediğimiz zaman bizlere denetleyen gözlemciler neden talimatlara uyulmadığımız soruluyor ve notumuz düşüyor. Her hakemin odaklanması gereken noktalar var. Her hakemin görevi farklı. Hakemiz diye kurallara uymama lüksümüz yok, biz de kurallara uymak zorundayız.

"ÇOK KART VERDİĞİMİZ KARŞILAŞMALAR OLABİLİR"
Basında yer alan Türk hakemleri polis gibi ifadelerine cevaben; "Müsabakaya göre değişir. Çok kart verdiğiniz karşılaşmalar olabilir. Geçtiğimiz haftalarda bir mücadelede ilk yarı çok fazla kart gösterdim fakat ikinci yarı hiç kart göstermedim. Kartların hepsi kurallara göre çıkartılıyor. Futbolcular sadece futbollarını oynadıkları sürece biz zaten karta başvurmuyoruz. Posizyon kart gerektirirse veriyoruz vermediğimiz taktirde biz sıkıntı yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Terim'in küfür ettiği iddiası hakkında; "O gün orada yaşananlar olduğu gibi aktarıldı. Kurallar ne gerektiriyorsa onu yaşadık. Yaşananları aynen ilgili kişilere ilettik. Raporda yazılanların dışında bir şey gelişmedi." şeklinde belirtti.

Orta hakem 3 bin yardımcı 1.500 lira civarında alıyor. Bizler bu işi severek yapıyoruz, bu iş gönül işi. Profesyonel olmak tabi isteriz ama sonuçta zaten profesyonel gibi çalışıyoruz. Haftanın 5 günü idman yapıyoruz. Takımları ve futbolcuları izliyoruz, kim nasıl oynar bunları hep inceliyoruz.

Destek alıyoruz. Antrenman programlarımız akademik kariyeri olan kişilerden haftalık idman programlarımız geliyor. Akademik olarak psikolojik olarak destek alıyoruz. Çevremden saygı görüyorum. Bu kadar sıkıntıya değer mi diye tepkiler alıyorum hem çalışmak zorundayız hem de severek yapıyoruz.

"ABAY GEREKTİĞİ GİBİ DAVRANDI"
Eşgüdüm toplantısında iki takım yöneticilerine talimatlar verildir. Kulüpler talimatları biliyor. Süleyman Abay ve arkadaşları kuralların gerektirdiği gibi davrandılar.

"TAKIM TUTMAMIŞ OLMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"
Futbolun içinde olup da zamanında takım tutmamış olmak mümkün değil. Elbet bir takıma sempati duymuşluğunuz vardır. Biz her ne kadar amatör görünsek de profesyoneliz. Bizim için sadece x takımı ve y takımı var. Bizim için artık takım kalmadı, benim takımım hafta sonunda kimin maçını yönetiyorsam odur.

"'YANLIŞ KARAR VERMİŞİM' DİYORUZ"
Derbi yönetmedim hiç. Bizim gibi üst klasman hakemlerinin 15 yıllık tecrübeleri var bu kadar tecrübesi olan hakemler baskıyı kaldırabilir.

Sahada ne görüyorsak onun kararını veriyoruz. Pozisyon olarak bulunduğunuz açıdan net göremediğimiz pozisyonlarda yanlış kararlar veriyoruz. Ama evde televizyonda izleyince " aa evet yanlış karar vermişim" diyoruz. Bunu yaşamadığını söyleyen yalan atmış olur.

Hatayı hakemler de yapar. Herkes hata yapar. Eğer hata yapıldıysa, ben yapmadıysam arkadaşım bile yaptıysa üzülüyoruz. Bizi yakından tanıyan insanlar, ne kadar fanatik olursa olsalar maçlarda yaptığımız hataların bilinçli olmadığını biliyorlar. Ama tanımayan insanlar başkalarının düşünlerine kapılıp yanlış kanıya varabiliyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.