Olaylardan önce Edirne'yi istihbaratçılar kuşatmış

Olaylardan önce Edirne'yi istihbaratçılar kuşatmış

3 Ocak'ta yaşanan olaylarda çeşitli illerden Edirne'ye gelen istihbaratçıların da aktif rol oynadığı ortaya çıktı.

Edirne'de, DHKP/C üyesi 5 üniversite öğrencisinin tutuklanması üzerine 3 Ocak Pazar günü yaşanan olayların ardındaki sis perdesi aralanıyor. Vatandaşlar, olayların gerçekleştiği pazar günü, daha önce hiç görmedikleri insanların kente geldiğini ve gösterileri tetiklediğini belirtmişti. Bunun ötesinde olayların büyümesinde emekli astsubay ve bazı birimlerin istihbarat elemanlarının da etkili olduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Edirne'de görevli olmayan bazı birimlere bağlı istihbarat elemanları, olaylardan bir hafta önce şehre giriş yapmış. Bu gerçek, şüphelenilen şahıslara yönelik kimlik kontrollerinde ortaya çıktı. Kontrollerde sorgulanan şahısların, çeşitli illerin istihbarat elemanı olduğu anlaşıldı.

İstihbarat elemanları, pazar günü Edirne'ye gelecek DHKP/C'li grubun halka 'PKK'lılar Edirne'yi basacak' şeklinde yansıtılmasında aktif rol oynamış. Halkın sokağa dökülmesinin ardından da 'Türkiye lâiktir, lâik kalacak', 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Ya Allah bismillah Allahuekber' gibi sloganların aynı anda atılmasını sağlayarak her kesimden insan toplamayı başarmışlar. Dikkat çeken bir başka nokta ise aynı grubun iki farklı siyasî eğilime ait sloganlar atması. Üniversite öğrencisi Yusuf Alaca, "Grubun önce 'Türkiye lâiktir, lâik kalacak' sonra da 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' diye slogan attığını söylüyor.

Edinilen bilgilere göre olaylar sürecinde emekli astsubaylar ve istihbarat elemanlarının kendi bölgeleri olmamasına rağmen yaptıkları bu çalışmalar güvenlik güçleri tarafından kayıt altına alınmış. Elde edilen istihbarat bilgileri doğrultusunda şehre dışarıdan gelen istihbarat elemanlarından, neden Edirne'de oldukları ile ilgili rapor talep edilmiş. Karşılık olarak ise, 'eylemlere katılması muhtemel kişileri tespit etme' cevabı verilmiş. Edirne'nin konum itibarıyla Yunanistan ve Bulgaristan'a sınır olması nedeniyle istihbarî çalışmalara diğer şehirlere oranla daha fazla maruz kaldığı ifade ediliyor. Son günlerdeki istihbarat elemanı artışının çok normal bir durum olmadığına işaret eden üst düzey kamu görevlisi, hâlâ şehirde Edirne dışından gelmiş önemli miktarda istihbarat elemanının olduğuna dikkat çekiyor.

Öte yandan pazar gününden sonra Babaeski'de beklemeye devam eden yasadışı terör örgütü DHKP-C sempatizanı olduğu ileri sürülen grup içerisinde çözülmeler sürüyor. 3 Ocak 2009'da İstanbul'dan arkadaşlarının tutuklanmasını protesto etmek için iki otobüs ve bir minibüs ile Edirne'ye yaklaşık 150 kişi olarak gelen grubun sayısı dün itibarıyla 60'a düştü. Bu arada Emniyet birimleri eylemci grubun bugün yeniden Edirne'ye girmek için harekete geçebileceği düşüncesiyle güvenlik önlemlerini artırdı. Edirne'ye gelen grup içerisinde dört otobüs şoförü, dört tane de avukat bulunuyordu. Güvenlik güçlerinden edinilen bilgiye göre ilk gün grup içerisinde yaşı 18'i geçmeyen toplam 17 öğrenci vardı. Emniyet birimleri tarafından özellikle bu durum ailelere bildirilmiş ve bazı aileler gelerek çocuklarını götürmüştü. Bu gelişme Edirne'ye girmek için direniş gösteren grup üyelerinin moralini bozarken, önceki akşam bir otobüs dolusu eylemcinin özellikle sınav dönemini gerekçe göstererek Babaeski'den ayrıldığı bildirildi.

ZAMAN

Etiketler :