'Okullarda spor ortamı bilinçsizce yok ediliyor'

'Okullarda spor ortamı bilinçsizce yok ediliyor'

Türkiye olimpiyatlarda neden madalya kazanamıyor? Türkiye’nin spordaki başarısını dershaneler mi etkiliyor?

Türkiye, olimpiyatlarda niçin madalya kazanamıyor? Milliyet Gazetesi Eğitim Yazarı Abbas Güçlü, dershaneler ve sınav sistemi arasında sıkıştırılan çocuklar sorununa dikkat çekerken, yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi. Ortak kanaat, olimpiyatlarda yarışacak düzeyde yetenekli olan çocukların erken yaşta keşfedilmesini sağlayacak bir devlet politikası olmaması... Çocuklar Milli Eğitim’e bağlı olmasına rağmen spor faaliyetlerinin Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilmesini hata olarak gören de var. Ayrıca okullarda spor kulüpleri kurulmadığı kurulu olanların kapatılması, ithal sporcularla zaman kaybedilmesi ve spor federasyonlarının halka inememesi gibi birçok neden sıralanıyor. 2020 Olimpiyatları için devlet-vatandaş el ele seferberlik yapılması önerisinde bulunan uzmanlar, halkın olimpiyat madalyası özleminin ancak böyle giderileceğine inanıyor.

'Okullarda spor ortamı bilinçsizce yok ediliyor'
İstanbul eski MEM ve eski Milli Futbolcu Ata ÖZER:
Başbakanımız, 'Atina Olimpiyatları'na giderken, '75 milyonluk Türkiye'nin 65 kişiyle temsil edilmesi beni yürekten yaralıyor' demişti. Doğruydu. Eğitimci olarak da spor, mutlaka eğitimle birleşmeli diyorum. Salonu olmayan okuldan Türkiye birincilikleri, dünya şampiyonlukları aldık. İstanbul İl MEM görevinde İstanbul'daki bütün okullara spor kulüpleri kurulması için çalıştık. Türkiye'de 500 civarında spor kulübü varken, İstanbul'da sayıyı 786'ya çıkardık. İstanbul'daki okullarda spor kulüpleri biz ayrılınca tek tek kapatıldı. Kimseyi suçlamıyorum. Ama bu ulusal bir sorun. Okulla spor birleşmeden olimpiyatlardan hangi başarıyı bekleyebiliriz? Malesef bizde okulda spor ortamı bilinçsizce yok ediliyor. Çinli sporcuların başarısına herkes gıpta ediyor. Olimpiyat başarısı için 'Aile, okul, genç" üçgeni hızla kurulmalı.

'Sistem sporcu çocuklara havlu attırıyor'
Türk Eğitim Sen ve Kamu Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK:
Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede bir yüzücü dahi çıkaramamış olmamız son derece ilginç. Eğitim sistemimizi bu yönüyle masaya yatırmalıyız. Başarısızlığı, eğitim sisteminden bağımsız düşünemeyiz. Okullarda, çocukların kabiliyetli olduğu sporu yapabileceği fiziki mekanlar yok. Türkiye'de kaç okulda olimpik yüzme havuzu, kaçında kapalı spor salonu var? Milli Eğitim, yüzmede, güreşte diğer ihtisas alanlarında kabiliyeti olan çocukları ortaya çıkarmak ne yapmış? Çinlilerin, çocukluktan yakaladığı olimpiyat sporcusu olma şansını, biz çocuk o çağlardayken kaçırıyoruz. Problemin ana sebebi başarılı çocukların küçük yaşlarda tespit edilmemesidir. Sporcu olmak isteyen çocuklarımızda zaten bir süre sonra önlerine konulan bürokratik engeller sebebiyle havlu atıyor.

'Okulların yüzde 93'ünde spor salonu yok'
Türkiye Okul Sporları Federasyonu Başkanı Ayhan PALA:
Sporda kalkınma ve madalya isteniyorsa ilkokul ve ortaokuldaki 14 milyon çocuğu sporun içerisine çekmeliyiz. Tabandan bir hareket başlamadıkça üst düzeyde başarılı sporculara ulaşmak çok zor. Eğitimi, sporun önünde engel olmaktan kurtarmalıyız. Küçük yaştaki yetenekli çocukları seçebilecek sistemli, profesyonel bir altyapı da yok. Sporcu seçimleri de dünya standartlarına uygun yapılmıyor. Türkiye'deki 60 bine okulun sadece yüzde 7'sinde spor salonu var. Sporcu yetiştirmek için devlet bir politika belirlemeli ve birlikte hareket edilmelidir. Çocuklar, günde 12 saatini bilgisayar başında geçiren teknoloji bağımlıları oldu. Koşup, oynaması gereken çocuk artık oturan adam haline geldi.


'Olimpiyatta madalya doğrudan eğitimle ilgili değil'
Habertürk TV Spor Müdürü ve Spor Yazarı Faik ÇETİNER:
Olimpiyatlarda madalya alamama nedeninin doğrudan eğitimle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Halter gibi bazı dallarda madalyalar alındı. Bu eğitimle ne kadar alakalıydı? Biz futbol dışındaki branşlarda, şimdiye kadar çok başarılı olmuş bir ülke değiliz. Ödül alan haltercilerimiz de ithal haltercilerdir. Naim Süleymanoğlu'nu da burada yetiştirmedik. Afrika'dan gelen ödüllü atletlerimiz oldu. Onları da biz yetiştirmedik. İçimizden bir Süreyya Ayhan çıktı. Onu da harcadık. Yüksek beklenti içine girilmesi de şaşırtıcı. Ülke olarak, olimpiyatlardaki spor dallarını ancak olimpiyatlar başladığında hatırlıyoruz. Madalya gelmemesi sürpriz değil. Eğitim, yabancı antrenörlerle sporcuları desteklenirse 15-20 yıl sonra daha iddialı olabiliriz.

'Okulları tek başına suçlayamayız'
Olimpiyat Madalyalı Tekwandocumuz, halen Bulgaristan Tekwando Milli Takım Antrönörlüğünü yapan Dr.Ekrem BOYALI:
Bütün branşlarda Türkiye madalya almak istiyorsa, özellikle altyapıya çok büyük önem vermeli. Sporcularımız üzerinde zaten var olan kazanma baskısı, ülkedeki madalya beklentisinin artmasıyla olimpiyatlarda daha da artıyor. Olimpiyatlarda madalya almak için ilköğretim seviyesinde spor altyapısı oluşturulsun. Spor okulları kuruldu ama eğitim yetersiz. İlköğretimde sporun bir dalında branşlaşan çocuğu olimpiyatlara kadar takip edelim. Ben ağabeyimin spor salonunda 24 saat çalışarak kazandım. Bu şansım olmasaydı, okuldaki eğitimle madalya kazanamazdım. Ödüller çok cazip ama federasyonlar da kendi öz eleştirilerini yapsınlar. Okulları tek başına suçlamak haksızlık

'Eğitim sisteminden tek neden olarak söz edemeyiz'
Talim Terbiye Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Ziya SELÇUK:
Olimpiyatlarda başarıyla eğitim sistemi arasında mantıksal bir ilişki kurulabilir. Ancak tek neden olarak söz etmek doğru olmaz. Çünkü kültür, sosyo ekonomik düzey gibi tutumlar da olimpiyatlardaki başarıyı etkiler. Ancak itici güç eğitim sistemi denilebilir. Ne yazık ki olimpiyatlardaki başarısızlığın derin nedenselliğine inip yorumlamıyoruz. Öncelikle, olimpiyat başarısının bir hayat felsefesiyle ilgili olduğunu kabul edelim. Tüm öğrencilerin hangi spor dallarına hangi düzeyde uygun olduğunu belirlemek için antropometrik ölçümleri bir yıl içinde tamamlanmalı. Her okul 2-3 spor dalında fiziksel altyapıya kavuşturulmalı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.