Ölüler de idam cezası aldı!

Ölüler de idam cezası aldı!

Mısır’da 2013'teki darbe ile görevinden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yargılandığı iki davada idam cezasına çarptırıldı. Mursi ile birlikte 100'den fazla kişi idama mahkûm edildi. İdam cezası verilenler arasında hayatını kaybedenler de

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ve ardından hapse atılan eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 'Hamas'a istihbarat sağlamak' ve 'hapisaneden firar etmek' suçlamasıyla yargılandığı davalarda idam cezasına çarptırıldı.

Mursi dışında Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın üst düzey 17 yöneticisine daha idam cezası verildi. Bunlar arasında İhvan lideri Muhammed Bedii de bulunuyor.

İdam cezası verilenler arasında hayatını kaybeden kişiler de var. Bunlar arasında geçen yıl İsrail'in Gazze Saldırılarında hayatını kaybeden İzzettin Kassam Tugayları Komutanı Raid Attar da bulunuyor.

'Karar maskaralık'

Mursi'ye verilen idam cezası Uluslararası Af Örgütü tarafından 'maskaralık' olarak değerlendirildi. Af Örgütü Mursi'nin serbest bırakılmasını ve sivil bir mahkeme tarafından yeniden yargılanmasını talep etti. 

'25 Ocak devrimi sırasında hapishaneden kaçmak' suçlamasıyla açılan davada, Mursi ile birlikte toplamda 100'den fazla kişi idama mahkûm edildi. Bunlar arasında Katar'da bulunan Dünya Müslüman Âlimleri Birliği Başkanı Yusuf Karadavi de bulunuyor.

Mahkeme ayrıca İsrail'de tutuklu bulunan Hasan Selame adındaki İhvan üyesine de idam cezası verdi.

Mahkeme dosyayı müftüye gönderdi. Müftünün idam kararını değerlendireceği tavsiye kararından sonra mahkeme kesin kararını açıklayacak. İki davada da nihai karar 2 Haziran'da yapılacak duruşmada açıklanacak.

İstanbul'da bulunan Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi Yönetim Kurulu üyesi Amr Derrac, Mursi ve diğer Müslüman Kardeşler yetkilileri hakkında alınan kararları kınadı.

Reuters'a konuşan ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıran Derrac, "Bu siyasi bir karar ve işlenmeye yakın bir cinayet suçunu teşkil ediyor. Bundan dolayı da uluslararası toplum tarafından durdurulmalı" dedi. 

Hamas da Mursi ve diğer İhvan yetkilileri hakkında kararlara tepki gösterdi. Alınan kadarı 'içler acısı' olarak niteleyen Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Bu siyasi bir karardır ve Mıısr yargısına kara bir leke sürmüştür" ifadelerini kullandı.

Mısır’da mahkeme, 21 Nisan'da şimdiki Muhammed Mursi’nin yargılandığı ‘İttihadiye olayları’ davasında kararını açıklamış ve Mursi'yi 20 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Mursi'nin cezası 2012'nin Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde gerçekleşen olaylarda 'protestocuları öldürmeye teşvik' suçlamasından verilmişti. Mahkeme heyeti aynı davada Mursi'ye yöneltilen 'kasten adam öldürme ve silah bulundurma' suçlamalarında eski cumhurbaşkanını suçsuz bulmuştu.

Muhammed Mursi'nin savunma heyeti mahkemenin kararını siyasi bir karar olarak niteledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Mursi hakkında verilen karara ilişkin yaptığı açıklamada, "Mursi kararı adaletin gülünç bir hale sokulmasıdır. Bu yüzden Mursi’nin yeniden yargılanması da serbest bırakılmasını talep ediyoruz" demişti.

Eski cumhurbaşkanı Mursi, yargıya hakaret ve Katar’a istihbarat sağlamak suçlamalarıyla açılan iki ayrı davadan daha yargılanıyor. 

Mısır'ın demokratik seçimlerle iktidara gelen ilk cumhurbaşkanı olan Mursi, 2013 yılında askeri darbeyle devrildikten sonra Müslüman Kardeşler 'terör örgütü' ilan edildi binlerce üyesi tutuklandı, yüzlercesi idama mahkûm edildi.

Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.