Ombudsman'ın peçe kararı

Ombudsman'ın peçe kararı

İsveç'te ombudsman peçenin yasaklanmasına 'hayır' dedi.

İsveç eşitlik ombudsmanı (Diskrimineringsombudsman) Katri Linna yetişkin eğitimine devam eden bir öğrencinin peçe taktığı için derse alınmamasını kanunlara aykırı buldu. Bu konuda bir açıklama yapan Yargıç Linna: "Özel durumunu dikkate almadan bir öğrenciyi sırf peçe takıyor diye sınıftan atmak, eğitim özgürlüğü ile bağdaşmaz ve ayrımcılıkla mücadele kanunlarına aykırıdır." dedi.

2009 yılı ocak ayında Stockholm'ün Spangå bölgesinde yetişkin eğitimine devam eden bir bayan öğrenci sırf peçe taktığı gerekçesiyle dersten çıkarıldı. Bunun üzerine kendisine dini ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle ombudsmana başvuran adı açıklanmayan öğrencinin yaptığı şikayet yaklaşık iki yıl aradan sonra sonuçlandı. Yargıç Linna öğrencinin özel durumu göz önüne alınmadan yapılan dersten çıkarma ve derse almama işleminin kanunsuz olduğuna karar verdi. Bununla beraber Yargıç Linna konuyu mahkemeye taşımayı düşünmediğini çünkü söz konusu okulun daha sonra mağdur öğrenciye dava sonuçlanıncaya kadar okula devam etme izni verdiğini ve bu arada öğrencinin de okulunu başarıyla bitirme imkanı bulduğu bilgisini verdi. Yargıç Linna söz konusu öğrencinin gösterdiği başarıyla, örtüsünün derse katılmasına, öğretmenle ve diğer öğrencilerle medeni bir şekilde ilişki geliştirmesine bir engel çıkarmadığını da ispat ettiğini söyledi. Ayrıca öğrencinin kimlik tespiti gereken durumlarda yüzünü açmayı kabul ettiğini de sözüne ekledi.

'Örtü kadını baskı altına almanın sembolü, bu nedenle yasaklanmalı' şeklindeki düşüncelere de karşı çıkan Yargıç Linna sırf örtü takıyor diye bir bayanı eğitim hakkından mahrum bırakmanın ne örtülü ne de örtüsüz kadınların, kadın-erkek eşitliği davasına bir katkı sağlamadığını da ifade etti. Yargıç Linna sözlerine "Bunun yerine eğitim bayanların kendilerini geliştirebildiği, öz tercihlerini şekillendirebildiği, iş hayatına atılarak, kendi ayakları üstünde toplumsal hayata katkı sağlayabileceği bir platform olmalı." şeklinde devam etti.

Yargıç Linna son olarak okulların genel olarak bir peçe yasağı getirmelerine karşı olduğunu söyledi. Bu arada İsveç'te peçe takan bayan sayısının çok az olduğu da edinilen bilgiler arasında.

LİBERAL PARTİ (FP) OMBUDSMAN KARARINDAN RAHATSIZ OLDU

Eşitlik ombudsmanı Katri Linna'nın peçeye onay veren kararından sonra hükümet ortaklarından Liberal parti okullarda örtü ile ile ilgili olarak kanunları yeniden gözden geçireceklerini söyledi. Eğitim esnasında kişilerin birbirlerinin yüzünü görmesinin gerekli olduğuna inandığını söyleyen Liberal partili Entegrasyon Bakanı Eric Ullenhag, konu ile ilgili kanunu gözden geçirerek revize etmek istediklerini ve konu ile muğlaklığı gidermek istediklerini söyledi. Bu arada hükümet ortağı 4 partinin konu üzerinde bir uzlaşma içinde olmadıkları belirtiliyor.

CİHAN
 

Etiketler :