Aşırı terleme tedavi edilebiliyor

Aşırı terleme tedavi edilebiliyor

Bir hastalık olarak kabul edilen aşırı terleme doğru tedaviyle tedavi edilebiliyor. Nasıl mı? İşte yapılması gerekenler

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Berker Büyükgüral, aşırı terlemenin hemen hemen sürekli olarak devam etmesi ve kişinin günlük yaşamını etkileyecek derecelerde olması bir hastalık olarak kabul edildiğini söyledi.

Op. Dr. Büyükgüral, "Aşırı terleme (hiperhidrozis) hastalığı toplumun %1’inde görülebilmektedir. Bu hastalıkta vücut ısısını düzenlemek için gerekli olan miktardan çok daha fazla ter yapımı söz konusudur. Terleme bölgeleri genellikle koltuk altları, avuç içleri, ayak tabanları ve alındır. Bazı kişiler o kadar çok terler ki günde birkaç kez kıyafetlerini değiştirmeleri gerekebilir.

Ayrıca terleme olan bölgelerde bakteri üremesi kolaylaşacağı için rahatsız edici bir kokuya neden olur ve kişinin fiziksel ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkiler. Örneğin elleri fazla terleyen kişiler sosyal çekingenlik yüzünden el temasından ve tokalaşmaktan kaçınabilir. Hasta terleyeceği endişesine kapıldığı zaman, terlemesine neden olan uyarılar artarak terlemeyi daha da arttırabilir ve bir kısır döngüye girilir" dedi.

Op. Dr. Büyükgüral şu bilgileri de verdi:

Aşırı terlemenin en önemli nedenleri arasında stres, uyarıcı ilaçlar, tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinin hastalıkları, menopoz, kan şekeri yüksekliği veya düşüklüğü, şişmanlık, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve hormonlar yer alır. Aşırı terleme şikayeti olan hastalarda nedenler tek tek araştırılır ve sorun saptanamadığı durumlarda sempatik sinir sisteminin doğuştan fazla çalıştığı düşünülür.

Aşırı terlemenin tedavisinde yardımcı yöntemler:
Açık renkli, pamuklu ve bol kıyafetler giyilmelidir.
Aşırı terleyen bölgeye yönelik kurutucu pudra ve solüsyonlar kullanılabilir.
Çalışma ortamı serin tutulmalıdır.
Sıcak ve alkollü içecekler terlemeyi arttırır bu nedenle kaçınılmalıdır.
Bol su içilmelidir, çünkü aşırı terleme vücudun susuz kalmasına yol açabilir.
Ter kokusunu ağırlaştıran sarımsak, soğan, pastırma, sucuk gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Sabah akşam ılık duş alınmalıdır.
Stresli ortamlardan olabildiğince uzak kalınmalıdır.

AŞIRI TERLEMEDE BOTOKS TEDAVİSİ
Aşırı terleme hastalığında, uygulaması kolay ve ameliyat gerektirmeyen en etkili tedavi şekli Botoks enjeksiyonlarıdır. Uygulamadan önce özel bir test yapılarak terleme bölgeleri ve miktarları saptanır. Daha sonra uygun dozlar hesaplanarak, aşırı terleme olan bölgeye ince uçlu özel iğneler ile birkaç bölgeden Botoks solüsyonu enjekte edilir. Uygulama 20 dakika sürer.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.