ORC’nin anketinde 12 büyükşehirde yerel seçim sonuçları

ORC’nin anketinde 12 büyükşehirde yerel seçim sonuçları

ORC'nin 12 büyükşehiri kapsayan yerel seçim sonuçları anketinden dikkat çeken sonuçlar çıktı. İstanbul'da Kadir Topbaş ile Mustafa Sarıgül arasındaki farkın giderek kapandığı 7 puanlık bir fark kaldığı görüldü.

Yerel seçimlere kısa bir süre ORC 12 bğyğkşehiri kapsayan bir anket daha açıkladı. 30 mart yerel seçimlerine 39 gün kala ORC Araştırma Şirketi'nin İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Erzurum, Trabzon, Bursa, Balıkesir, Eskişehir ve Aydın illerini kapsayan araştırmanın sonuçları açıklandı.

22 gün süren araştırmada 12 büyükşehirde vatandaşların siyasi tercihlerini belirlemek için katılımcılara 30 Mart yerel seçimlerinde hangi partinin adayına oy verecekleri sorusu yöneltildi.

 

İSTANBUL

30 Mart yerel seçimlerinde siyasi partiler için en önemli büyükşehir hiç kuşkusuz ki İstanbul. Kadir Topbaş ve Mustafa Sarıgül arasında geçecek yarışta Topbaş'ın Sarıgül'e karşı üstünlüğü devam ediyor. İstanbul seçmenine yöneltilen '30 Mart'ta hangi partinin adayına oy vereceksiniz?' sorusuna yanıt verenlerin yüzde 45.3'ü tercihini Kadir Topbaştan yana kullandı. Megakentte CHP adayı Mustafa Sarıgül'ü destekleyenlerin oranı da yüzde 38 olarak belirlendi.

İZMİR

CHP'nin kalesi illerden biri olan İzmir'de Aziz Kocaoğlu ile Binali Yıldırım yarışacak. ORC anketinde İzmir halkının yüzde 42.3'ü yerel seçimlerde CHP'nin adayını destekleyeceğini açıkladı. İzmir'de Binali Yıldırım'a destek verenlerin oranı yüzde 38.1'de kaldı.

 

ANKARA

Başkent Ankara'da ibre mevcut başkan Melih Gökçek'i gösteriyor. CHP'nin 2009 yerel seçimlerinde MHP adına seçime giren Mansur Yavaş'ı tercih ettiği Ankara'da katılımcıların yüzde 47.6'sı Melih Gökçek'e oy vereceğini açıkladı. Başkent'te Mansur Yavaş'ı destekleyenlerin oranı ise yüzde 34.1.

DİYARBAKIR

Diyarbakır her seçimde BDP'nin kalesi illerden biri olarak gösteriliyor. 30 Mart'ta BDP adayı Gültan Kışanak ve Ak Parti adayı Galip Ensarioğlu arasında geçecek yarışta Kışanak'ın rakibine 6 puan fark attığı sonucu ortaya çıktı. Diyarbakır'da Kışanak'a destek yüzde 44.5, Ensarioğlu'na destek yüzde 38.3 olarak belirlendi.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa, BDP'nin stratejik değişiklik yaptığı illerden biri. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in aday gösterildiği ilde BDP'nin oylarını artırdığı gözlendi. Ak Parti adayı Celalattin Güvenç'in yüzde 43.5 ile ilk sırada yer aldığı kentte, Osman Baydemir'e destek yüzde 30.2.

VAN

ORC anketine göre; Van'da Ak Parti ile BDP arasında sıkı bir rekabetin olduğu sonucu ortaya çıktı. Bu ilde Ak Parti adayı Osman Nuri Gülaçar katılımcıların yüzde 38.3'ünün desteğini alırken, BDP adayı Bekir Kaya yüzde 38.9 ile az farkla rakibinin önünde yer aldı.

ERZURUM

Erzurum'da MHP adayı Kamil Aydın ile Ak Parti adayı Mehmet Sekmen yarışıyor. Katılımcıların yüzde 42.5'inin yerel seçimlerde Ak Parti adayını destekleyeceğini belirtirken, yüzde 35'lik kesimde MHP adayını destekleyeceği yönünde görüş bildirdi.

TRABZON

CHP'nin kazanmak için üstüne düştüğü illerden biri Trabzon. Bu ilde aday olarak Volkan Canalioğlu'nu tercih eden CHP'ye destek yüzde 30.1 olarak belirlendi. Fevzi Gümrükçüoğlu ile yarışacağı Trabzon'da Ak Parti halkın yüzde 35'inin desteğini alıyor.

BURSA

Bursa'da kimsenin şans tanımadığı CHP oylarını yüzde 29'lara kadar yükseltti. Ak Parti'nin mevcut başkan Recep Altepe ile gireceği seçimlerde halkın yüzde 42.6'sının desteğini alıyor.

BALIKESİR

Balıkesir halkı, diğer illerin aksine tercihini MHP adayı İsmail Ok'tan yana kullandı. Yüzde 32 ile İsmail Ak'ın ilk sırada yer aldığı araştırmada Ak Parti Edip Uğur yüzde 29.1, CHP adayı Sami Sözat yüzde 27.4'lük kesimin desteğini alabildi.

ESKİŞEHİR

CHP'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılan Eskişehir'de Yılmaz Büyükerşen'e destek yüzde 43. Ak Parti'nin kazanmak için varını yoğunu ortaya koyacağı ilde Harun Karacan'a destek ise yüzde 32.5 civarında.

AYDIN

Aydın'da CHP adayı Özlem Çerçioğlu, rakibine 14 puan fark atarak bu ilde rahat kazanacağa benziyor. Bu ilde Ak Parti adayı Mustafa Savaş'a destek yüzde 28.5'te kaldı.

rotahaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.