Emeklilik hamlesi ters tepti çünkü...

Emeklilik hamlesi ters tepti çünkü...

Genelkurmay Eski Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının hükümeti zayıf düşürme blöfü ters tepti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yaşanan görevi bırakma krizi dünya basının da ilgisini çekti. Bazı gazeteler demokrasiye vurgu yaparken bir kısmı da ekonomik açıdan değerlendirmede bulundu. New York Times son ayrılmalarla ordunun "Ülke siyasi sistemini sarsacak kadar güçlüyüm" mesajı verdiğini, ancak Başbakan Erdoğan’ın hızlı hareket edip "Yeni lideri" seçmesiyle bu mesajın ters tepmiş göründüğünü yazdı.

New York Times gazetesi Washington’daki Dış İlişkiler Konseyi uzmanı Steven Cook’un "Bu tek hareket yanında, ordunun deposunda kalan fazla birşey yok. İstifalar aynı zamanda bir demokrasi olarak Türkiye ile ilgili çok şey söylüyor, çünkü bu ülkenin vatandaşları, Sayın Erdoğan’ın gücünü giderek artıran Adalet ve Kalkınma Partisi’nden hoşlanmayanlar bile, artık askeri kuralları kabul etmeye hevesli değil. Türkiye bütün bunların dışında büyüdü" dedi.

CNN ise "Komutanların istifası, darbe planlamak suçlamasıyla tutuklanan generallerin terfileri hakkındaki tartışmaların ortasında geldi" yorumunu yaptı.

İngiliz The Guardian gazetesi de ilgili haberinde "İstifalar, ordu ile hükümet arasındaki anlaşmazlığın doruğa çıktığına işaret" ifadelerini kullandı.

El Cezire görev bırakma krizini "İstifalar, hükümetle ordu arasında pek çok subayın darbe planlamak suçuyla yargılanması konusunda oluşan derin görüş ayrılığını su üstüne çıkardı" sözleriyle değerlendirdi.

Los Angeles Times, görevden ayrılmaları "Türkiye’nin yörüngesinde önemli bir kilometre taşı" olarak yorumladı: "Adalet ve Kalkınma Partisi, ya da AKP’nin, dokuz yıllık egemenliği altında, asker figürlerin yaklaşık 80 yıllık hâkimiyetinin gölgesinden çıkıyor."

Wall Street Journal ise krizi ekonomik yönden değerlendirdi: "Komutanların emeklilikleri Türk Lirası’nın değer kaybını tetikledi. Türk lirası dolar karşısında 1.677 TL’den, Cuma akşamı 1.698 TL’ye geriledi."

Bloomberg, Londra merkezli Royal Bank of Scotland analisti Timothy Ash'in "Türkiye’nin risk algısını yükseltir. Görevden ayrılmalar ekonominin aşırı ısınmasıyla ilgili kaygıların arttığı bir dönemde geldi. Lira kısa vadede daha büyük baskı altında kalacak" yorumunu sayfalarına taşıdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.