Orhan Pamuk Kahire Edebiyat Festivali'ne katıldı

Orhan Pamuk Kahire Edebiyat Festivali'ne katıldı

Türkiye'nin ilk nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk, Mısırın başkenti Kahire'de Edebiyat Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelde konuştu.

Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği röportajda Türkiye’de ‘otoriter askerlerin dışarı itildiğini’, onun yerine ‘otoriter ve İslamcı bir hükümetin’ geçtiğini iddia ederek Türk hükümetini sert bir dille eleştiren Orhan Pamuk, 2013 yılında seçilmiş Mursi hükümetine darbe yaparak yönetime gelen Sisi Cuntasına, yapılan insan hakları ihlalleri ve işkencelere tek bir söz söylemedi.

MISIR'DAKİ DARBEYİ YOK SAYDI

Pamuk, Kahire Kitap Fuarı'nda katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, yine Türk tarihindeki darbelerden bahsederken, Mısır’daki darbeyi yok saydı.

"TÜRKİYE'DEKİ DARBELER YARATICILIĞI ETKİLEDİ"

Türkiye karşıtı yayınları ile bilinen Mısır gazetesi El-Şuruk’da yer alan habere göre Pamuk, 14 Şubat’ta davetli olarak katıldığı Kahire kitap fuarının açılış konuşmasında dünya çapındaki şöhretini 2006 yılında aldığı Nobel ödülü ile kazandığını ifade ederek şunları kaydetti: “Türkiye’de meydana gelen çok sayıda darbe roman ve hikâyelerin yazımında yaratıcılığı olumsuz etkiledi. Okuma yazma oranında eksiklikler sebebiyle edebi hayatın gelişimi durdu” dedi.

TÜRK HÜKÜMETİ OTORİTER

AFP’ye röportaj veren Orhan Pamuk, AK Parti’nin demokrasinin olmazsa olmazı kuvvetler dengesini yerle bir ettiğini savunarak, “Türkiye, sadece seçimlerin yapıldığı fakat insan haklarına saygının, ifade özgürlüğünün her gün ihlal edildiği bir demokrasi” şeklinde konuşmuştu. Türkiye’de ‘otoriter askerlerin dışarı itildiğini’, onun yerine ‘otoriter ve İslamcı bir hükümetin’ geçtiğini iddia eden Pamuk, siyasal İslam’ın gizeminin yolsuzluk suçlamalarının inandırıcılığından dolayı kaybolduğunu öne sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.