Ortadoğu ülkeleri Türkiye'yi takip ediyor

Ortadoğu ülkeleri Türkiye'yi takip ediyor

Mısır uzmanı Shedadi: Ortadoğu ülkeleri Türkiye'yi takip ediyor.

Chatham House'ın Mısır uzmanı Nadhem Shedadi, Ortadoğu'da diktatörlük rejimlerinin artık istikrar sağlamada başarılı olamadığını belirterek, Türkiye'nin bölgedeki ülkelere örnek teşkil ettiğini söyledi.

Uluslararası Kraliyet İlişkiler Enstitüsü Chatham House'ın Mısır uzmanı Nadhem Shedadi, Ortadoğu'da meydana gelen son olayların beklenmedik boyutlara ulaştığını ifade etti. Shedadi, "Tunus olaylarının aslında Mısır'a sıçrması tahmin ediliyordu ancak ciddi bir tepkinin oluşacağı beklenmiyordu. Bu durum bizi bölgenin tamamına daha fazla odaklanmaya itti ve neler olabileceğini artık analiz etmeye başladık. Tunus, Yemen derken olaylar sakin ve istikrarlı diyebileceğimiz ülkelere de sıçramaya başladı." dedi.

Türkiye'nin bölgede çok önemli bir ülke olduğunu söyleyen ve bölge ülkeleriyle olan ilişkisinin de o ülkelerin istikrarı açısından önem arz ettiğini dile getiren Shedadi, ABD ve İsrail'e de mesaj gönderdi: "Türkiye'nin bölgedeki ülkelerde olan ilişkisi ve oynadığı rol yardımcı olabilecek nitelikte. ABD ve İsrail bölgeyi yanlış okuyor. Bu iki ülke de Orta Doğu'ya ilişkin politikalarını gözden geçirmelidir. Artık istikrarlı görünen ülkeler sanıldığı gibi değil. Halkın tepkisi var. Ürdün ve Mısır ile barış anlaşması yapan ve ilerde Suriye ile de bir barış anlaşması imzalaması beklenen İsrail'in bölgedeki politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor."

Suriye'nin de bölgedeki gelişmelerden kaygı duyduğunu ve yeni adımlar atma arayışında olduğunu vurgulayan Nadhem Shedadi, ancak her halükarda diktatörlük rejimlerinin artık istikrar getirmediği görüşünde. Suriye'nin dışarıdan istikrarlı bir ülke gibi göründüğünü ifade eden Mısır uzmanı, "Şimdi Suriye'nin de etkilenip etkilenmeyeceği tartışılıyor. Kesin olan şu ki diktatörlükle yönetilen rejimler artık sanıldığı gibi istikrarlı değil. Suriye'nin tehlikeyi fark edip reform için yeni sinyaller vermesi Beşşar Esad'ın bu olaylardan endişelendiğini gösteriyor. Sanırım Beşar Esad da Tunus ve Mısır'daki olayların Suriye'de de patlak vermesinden korkuyor. Ömrünün sonuna kadar iktidar koltuğunda oturan ve sonra göstermelik seçimlerle yerine oğluna bırakan; rüşvet çarkını işleten rejimlerin ömrü uzun olamaz." diye konuştu.

Shedadi son olarak, Ortadoğu ülkeleriyle Türkiye bağlantısı kurarken, "Bu durum Türkiye'yi etkilemez. Bu olayların ortaya çıkmasında halkın sahip olduğu fikir çok önemli. Bu ülkeler Türkiye'nin izini takip ediyorlar." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :