Ortadoğu'da şimdi Türkiye zamanı

Ortadoğu'da şimdi Türkiye zamanı

İsrail'in yardım gemilerine yaptığı kanlı saldırının ardından Arap ülkelerinde artan Türkiye sempatizanlığı Avrupa medyasında sıkça yer almaya başladı.

Avusturya'nın resmi yayın organı ORF'e konuşan Mısırlı siyaset bilimci Mustafa Labbad gündemle alakalı önemli tespitlerde bulundu.

Arap ülkelerinin bölgesel politikalar oluşturmamasından doğan bir güç boşluğu olduğunu ifade eden Labbad, "Bu boşluğu kim doldurursa bölgede önemli bir rol oynayacaktır." şeklinde konuştu. Labbad, "Hem Türkiye hem İran bu boşluğu doldurmaya çalışıyor. Ancak Ahmedinejad radikal Araplara, Erdoğan ise ılımlı kesime hitap ediyor." tespitinde bulundu.

Son dönemdeki gelişmelerin Türkleri bir adım öne geçirdiğini ifade eden Labbad, birçok Arap için Türkiye'nin model ülke olduğunu belirtti. Labbad, "Türkiye demokratik, modern ve aydın bir örnek bizim için. Orada politikayı bizdekinden farklı olarak seçim sandıkları belirliyor." ifadelerini kullandı.

ABD'nin bölgede stratejik bir partnere ihtiyacı olduğunu belirten Mustafa Labbad, ancak Arap rejimlerinin zayıf, İran'ın çok radikal, İsrail'in ise tüm komşularıyla sorunlu olduğu söyledi. Türkiye'nin ılımlı, komşularıyla dost ve NATO üyesi bir ülke olduğunu ifade eden Labbad, "Bu haliyle Ortadoğu'da şimdi Türkiye zamanı." dedi. (CİHAN)

Etiketler :