Ortalık Atatürkçü havarilerle dolu

Ortalık Atatürkçü havarilerle dolu

Ufuk Uras, Atatürk’ün Nutuk’ta “benim havarilerim yoktur” dediğini ancak ortalığın havariden geçilmediğini söyledi.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü nedeniyle TBMM Genel Kurulunda bir konuşma yapan Uras şunları söyledi:

“Ben de Barış ve Demokrasi Partisi Grubu adına bütün yurttaşlarımızın 10 Kasım’da Mustafa Kemal’i andıkları bugünde çalışma arkadaşları ve Mustafa Kemal’i saygıyla anıyorum.

Tabii, bizim Mustafa Kemal’i nasıl andığımız kadar Mustafa Kemal’in bizi nasıl andığı da önemli. Yıllarca İstanbul Üniversitesinde devrim tarihi dersi verdiğim için Nutuk’un, Söylev’in en sevdiğim cümlesi “Benim havarilerim yoktur.” cümlesidir ama ortalık havariden geçilmiyor. Ortalık mirasyedilerden geçilmiyor. Ortalık reddi miras yapanlardan geçilmiyor. 29 Ekim’den 10 Kasım’a demokratik, sosyal bir cumhuriyeti kurma hedefiyle belki Mustafa Kemal’i en iyi anabiliriz diye düşünüyorum.

Egemenliğin kaynağının halk olmasıyla, halkın kendi kendini yönetmesi birbirini tamamlayan ilkelerdir. “Cumhuriyeti kim denetler?” sorusunun bir tek yanıtı demokrasilerde vardır. Cumhuriyeti Mustafa Kemal kurdu, demokratik, sosyal bir cumhuriyeti yaratmak hâlâ bizim önümüzde hedeftir. Söylediklerimizle yaptıklarımız arasındaki farkla yüzleşmek bizim hedefimizdir. Ulus devlet nasıl neoliberal devlete dönüştü? Nasıl herkesin kendi kimliği, kültürü, dini ve diliyle yaşayacağı ve Lozan ilkesinin tek dille bağdaşmadığı bir zeminde, bu dönüşümü nasıl yapacağımız meselesini önümüze alırsak, gündemimize getirirsek 10 kasımları daha hayırla anarız diye düşünüyorum.

Mustafa Kemal’in en sevdiği şair Tevfik Fikret de, o da diyordu ki:

“Eğilmek, esaret zincirinden beterdir boynuma,

Kendi gökyüzümde, kendi kanatlarımda, kendim uçarım.”

Kendi gökyüzünde, kendi kanatlarında, kendi başına uçanlara selam olsun diyorum 10 Kasımda.”

Etiketler :