2.Dünya savaşından beri böylesini görmedi

2.Dünya savaşından beri böylesini görmedi

Norveç dün iki ayrı saldırıyla sarsıldı, ortaya New York’taki 11 Eylül saldırılarını anımsatan görüntüler çıktı.

Başkent Oslo’da Başbakanlık binasının yakınında patlayan bomba, 7 kişinin ölümüne neden oldu. İkinci saldırı ise başkent yakınlarında Utoeya adasındaki gençlik kampında yaşandı. Polis üniformalı bir kişi kalabalığın üzerine ateş açtı. Saldırıda en az 84 kişinin öldüğü açıklandı

Norveç’in başkenti Oslo’da dün büyük şiddette bir bomba patlaması yaşandı. Başbakanlık ve önemli hükümet binalarının yer aldığı bölgedeki patlama, saat 15.30 sıralarında oldu. Mesai saatinde yaşanan patlama, kentte büyük bir paniğe neden oldu.

OSLO’NUN KALBİ

Bombalı saldırının yakınındaki Norveç Petrol Bakanlığı’nda yangın çıktı. Çevredeki çok sayıda işyeri ve sokaklardaki araçlar hasar gördü. 7 kişinin öldüğü, 15 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Oslo’nun kalbinde ortaya çıkan manzara, korkunçtu. Ortalık, New York’ta 11 Eylül saldırılarındaki gibi savaş yerine döndü.

Patlamaların olduğu bölgede Başbakanlığın da bulunması önce büyük endişeye neden oldu. Ancak Norveçli yetkililer, Başbakan Jens Stoltenberg’in ‘güvende olduğunu’ bildirdiler. Bombanın patladığı sırada Başbakan’ın ofisinde olmadığı belirtildi.

BOMBALI ARAÇ DOĞRULANMADI

Olay yerindeki bir otomobilin parçalanmış görüntüsü saldırının bombalı araçla düzenlenmiş olduğu ihtimalini gündeme getirdi. Ancak polis bu iddiayı doğrulamadı.

TOPLANTIDA ATEŞ AÇILDI

 Bombalı saldırıdan sonra iktidar partisinin gençlik kampında bir kişi silahla ateş açtı. Tarihteki en kanlı silahlı saldırılardan birinde, 84 kişinin öldüğü bildirilirken, ağır yaralıların bulunması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe edildiği kaydediliyor. 

Daha önce belirlenen takvime göre Başbakan Jens Stoltenberg'in de adaya gitmesinin öngörüldüğünü belirten polis, ayrıntılı bilgi vermedi. İktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kollarının toplantısında 600'e yakın kişinin bulunduğu belirtiliyor.

Başbakan Jens Stoltenberg, Oslo'da düzenlediği basın toplantısında, gençlik kampına düzenlenen saldırıya işaret ederek, "Çocukluğumun cenneti dün cehenneme dönüştü" dedi. Stoltenberg, gençliğinde bu adaya sık gittiğini belirtti.

Yaşananlar,  Batı Avrupa'nın 2004'te Madrid'deki 191 kişinin öldüğü saldırıdan sonraki en kanlı terör saldırısı oldu.

SALDIRGAN AŞIRI SAĞ GÖRÜŞLÜ VE MÜSLÜMAN KARŞITI

Polis, zanlının adını henüz açıklamazken ulusal yayın kanalı NRK, zanlının 32 yaşındaki Anders Behring Breivik olduğunu duyurdu. Zanlının Oslo'daki evinde polisin gece aramaya yaptığı belirtilirken, Norveç basın yayın organları sarı saçlı ve mavi gözlü zanlının fotoğrafını yayımladı. Bir polis yetkilisi zanlının iki saldırıyı da tek başına düzenlediğinin sanıldığını belirterek, katliamın herhangi bir uluslararası terör örgütüyle bağlantısının gözükmediğini söyledi.

Polis müdürü Sveinung Sponheim yaptığı açıklamada, saldırıdan sonra kaçan ve bir süre sonra yakalanan şüphelinin internetteki mesajlarını incelediklerini, kendisinin de bazı bilgiler verdiğini belirtti. Sponheim, "soruşturma açısından ilginç bazı bilgiler verdi. Bu bilgilerle daha ileri gideceğiz" dedi.

Sponheim, saldırının arkasında birkaç kişinin bulunabileceği varsayımı üzerinde durduklarını, saldırıda "en az 1 otomatik tüfeğin kullanıldığını" kaydetti.

Gençlik kampına polis kıyafeti içinde silahlı saldırıyı düzenledikten sonra yakalanan, aşırı sağ görüşlü olduğu belirtilen kişinin, 7 kişinin öldüğü Oslo'daki bombalama olayının da ana şüphelisi olduğu kaydedildi.

Bu arada, iki saldırıdan sorumlu tutulan, Oslo'da bombayı yerleştirdikten sonra katliamı düzenlemek için İşçi Partisi'nin gençlik kampının yapıldığı adaya gittiği düşünülen zanlıyla ilgili resmi ya da resmi olmayan çeşitli bilgiler gelmeye devam ediyor.

Şüphelinin, sosyal paylaşım sitesi facebook'taki sayfasındaki profiline, "muhafazakar, Hristiyan ve bekar olduğunu", ayrıca av ve "World of Warcraft" ve "Modern Warfare 2" gibi savaş oyunlarıyla ilgilendiğini yazdığı belirtildi.

Polis yetkilisi Roger Andresen da basına yaptığı açıklamada, aşırı sağ görüşlü, Norveçli 32 yaşındaki şüpheliyi iki saldırıdan da sorumlu tutmak için kanıtların bulunduğunu belirtmişti.

Şüphelinin polisle işbirliği yaptığını söyleyen Andresen, bu kişinin Hristiyan kökten dinci görüşlü internet sitelerinde yorumlar yaptığını söylemiş ancak bu sitelerin hangileri olduğuna ilişkin ayrıntılı bilgi vermemişti.

SUYA ATLAYANLARI DA TARADI

Polisin verdiği bilgiye göre saldırgan 32 yaşında, uzun boylu ve sarışın. Görgü tanıklarına göre Utoeya adlı küçük tatil adasında çevrede kaçışan gençlerin üzerine rastgele ateş açtı.

Bir görgü tanığı, suya atlayanların olduğunu, en az 50 kişinin yüzerek karşı kıyıya çıkmaya çalıştığını gördüğünü, saldırganın yüzenleri de silahıyla taradığını belirtti.

42 yaşındaki görgü tanığı Anita Lien, gençlerin dehşet içerisinde kaçıştıklarını söyleyerek, "tümü çok genç, 14-19 yaş arasında" dedi. Görgü tanıkları, saldırganın polis üniforması giydiğini belirtti.

Gece yaralılar botlarla aranırken, adaya helikopterler de geldi.

Polis yetkilisi Johan Fredrisken, açtığı rastgele ateşle 84 kişiyi vurarak öldüren saldırganın, SWAT timleri adaya gelinceye kadar 30 dakika zamanının olduğunu kaydetti.

Oslo'da dün ilk önce hükümet binalarının olduğu bölgede düzenlenen, 7 kişinin öldüğü bombalı saldırının ardından bir SWAT timinin hazır tutulduğunu belirten Fredrisken, ilk ateşin açılmasından sonra timin adaya ulaşmasının ne kadar sürdüğünün sorulması üzerine, "Yaklaşık 30 dakika" dedi.

KAMP YAKINLARINDA PATLAMAMIŞ BOMBALAR BULUNDU

Oslo Polisi Şef Yardımcısı Sveining Sponheim, yaptığı açıklamada, adada patlamamış bombalar bulduklarını, ölü sayısının artacağını beklediklerini söyledi.

BAŞBAKAN GİZLENDİ

Norveç Başbakanı Stoltenberg, bombalı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada bunun çok büyük bir saldırı olduğunu söyledi. Patlama sırasında makamında bulunmayan Norveç Başbakanı, hazırlıklı olunsa da böyle bir saldırının meydana geldiğini ve bunun üzücü olduğunu ifade etti. Stoltenberg, bulunduğu yerin açıklanmaması için polise emir verdiğini dile getirdi.

Bu arada polis, Oslo sakinlerinden toplu halde dolaşmamalarını ve evlerine gitmelerini istedi.

Öte yandan muhalefetteki Hıristiyan Halk Partisi'nden Geir Bekkevold, olayın, ''Norveç'te İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana meydana gelen en şiddetli eylem olduğunu'' belirtti.

Image
SALDIRILAR DEMOKRASİMİZİ TAHRİP EDEMEYECEK

 Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg,  düzenlenen bombalı ve silahlı saldırıların demokrasilerini tahrip edemeyeceğini bildirdi. Başbakan Stoltenberg yaptığı açıklamada, saldırılara katılanları ve bunların sorumlularını yakalayacaklarını belirtti.

Adalet Bakanı Knut Storberget ise, gençlik kampına silahlı saldırıda bulunanın Norveçli olduğunu açıkladı.

HÜKÜMET ACİL TOPLANIYOR

Norveç Başbakanı Stoltenberg, devlet televizyonu NRK'ya yaptığı açıklamada, saldırılardan sonra hükümetin acil toplanacağını belirtti.

"TEHDİT DÜZEYİ DEĞİŞMEDİ"

Norveç Adalet Bakanlığı dünkü katliamın ardından ülkedeki tehdit düzeyinin değiştirilmediğini bildirdi. Dünkü saldırıların ardından Norveç'in karşı karşıya bulunduğu tehdit düzeyine ilişkin değerlendirmenin sürdüğü kaydedildi.

SALDIRIYA TEPKİLER

 Norveç'te düzenlenen saldırılar, NATO, Avrupa Konseyi ve birçok ülke tarafından kınandı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Norveç'te şiddet eylemlerini ''korkunç'' olarak niteledi.

Rasmussen, ''NATO adına, bu eylemleri en sert şekilde kınadığını ve başsağlığı dilediğini'' belirtti.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, en sert dille saldırıları kınadığını ve şoke olduğunu belirtirken, Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, Norveç'in dünyanın en istikrarsız bölgelerinde barışa hizmet ettiğini, en son hakettiği şeyin topraklarında bir terör saldırısı olduğunu ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, tüm terör eylemlerini kınadıklarını hatırlatarak, ölenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifa dilerken Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Stoltenberg'e gönderdiği mektupta başsağlığı diledi ve ''korkunç ve kabul edilemez eylemi en sert dille kınadığını'' ifade etti''.

AJANSLAR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum