Osman Baydemir'den Kürtçe itirafı

Osman Baydemir'den Kürtçe itirafı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, katıldığı canlı yayında, iki çocuğunun da kreşe başladıktan sonra kendisi ile tek kelime Kürtçe konuşmadığını açıkladı

Osman Baydemir, kendisinin çocuklarına Kürtçe soru sorduğunu, çocuklarının da buna karşılık Türkçe cevap verdiğini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 40 yaşında olduğunu, doğdukları günden bu yana çocukları Mir Zanyar ve Diyana ile tek kelime Türkçe konuşmadığını iki çocuğu ile anadillerini yaşatmak adına sürekli Kürtçe konuştuğunu ifade etti. Ancak, iki çocuğunun kreşe başladıktan sonra kendisi ile tek kelime Kürtçe konuşmadığını belirten Başkan Baydemir, "Ben Kürtçe soruyorum onlar Türkçe yanıt veriyor. Onlar Türkçe soruyor, ben Kürtçe yanıtlıyorum. Açık ve net söylüyorum, bu zulümdür. Yarın okula başlayıp, 'Türk'üm, doğruyum, çalışkanım' diyecekler. 20 yılımı bu davaya vereceğim, çocuğuma kendi dilimi veremiyorum bu zulümdür. Polis ve savcıların bunu bilip empati kurması lazımdır. Biz Türk değiliz, biz Kürt'üz kendi dilimiz ve kimliğimiz ile bu ülkenin parçası olarak yaşamak istiyoruz. İsterseniz KCK ve bölücü olarak cezaevine koyun. Bundan sonra ha cezaevinde yaşamışım ha ölmüşüm fark etmez" dedi.

GABB'ın hazırladığı ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu anayasa taslağı hakkında da açıklamalarda bulunan Baydemir, bütün etnik ve kültürel kimliklerin sistemin bir parçası olarak kendini devletin sahibi olarak görebilmesi için birey, fert ve kesim olarak anayasada yer almaları gerektiğini vurguladı.

Kürt ve demokrasi sorununun özünün Anayasa sorunu olduğunu dile getiren Baydemir, "Anayasa değiştirilmeden, aydınlık bir gelecek inşa edilemez. Türkiye'nin doğu yakasında bulunan aktörler olarak ne kadar hizmet etme arzusu ile donanmış olursak olalım, ne kadar ekonomik şartlarımız olursa olsun bu kardeş kavgası ve çatışma ortamının kendisi nihayete ermediği müddetçe teknik hizmetler çok başarılamayacaktır. Bir yerden yarayı sarıyorsunuz, ertesi gün başka büyük bir yara ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Kürt sorununu çözmek istiyorsak hem de ekonomik ve sosyal kalkınmayı başarmak istiyorsak yeni bir toplumsal sözleşme önümüzde hedef olarak konulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.