Osmanlı'dan bu yana bir ilk

Osmanlı'dan bu yana bir ilk

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, askerin Osmanlı'dan bu yana ilk kez Türk malı tüfek ve bomba atar kullanacağını söyledi.

Sinerjitürk Savunma 2010 toplantısı Antalya'da başladı. Toplantının açılışında konuşan Bakan Vecdi Gönül, Türkiye'nin stratejik bakımdan önemli bir bölgede yer aldığına işaret etti. Bu bakımdan Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)'nin, en iyi şekilde teçhiz edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Gönül, ancak bunun yerli kaynaklarla yapılması gerektiğini belirtti. Kendi iktidarları döneminde hazır satın alınan malzeme oranının yüzde 10'u geçmediğini anlatan Gönül, "Bir şeye ihtiyacımız mı var, Türkiye'de yapılacak. Mesela piyade tüfeği. İlk defa bizim askerimizin inşallah kısa zamanda milli bir piyade tüfeği olacak. Osmanlı'dan bu tarafa ilk defa üzerinde G-3, M-16 falan yazmayan Türk malı piyade tüfeği, makineli tüfek ve bomba atar olacak." dedi.

Türkiye'nin kendi üretemediği silahları ise ortak üretim yoluyla temine gideceğini belirten Gönül, o da olmazsa mutlaka off-set alım yapılacağını ifade etti.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da TSK'nın teçhizat ihtiyaçlarıyla ilgili yurt dışından hazır alım oranının yüzde 10'un altında olduğunu kaydetti. Bayar şunları söyledi: "TSK'nın teçhizat ihtiyacını yurt içinden karşılanma oranı yüzde 44'e ulaştı. Yurt içinden karşılama oranını bu yıl yüzde 50'ye ulaştırmayı hedefliyoruz.'' dedi. Bayar, savunma sanayi sektörünün 2008 yılında 2,3 milyar dolar ciro yaptığını da sözlerine ekledi.

Etiketler :